hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

„Ez csak parasztvakítás” (FRISSÍTVE: a tárca megértő...)

Hiába bizonyult sikeres kórházvédőnek a Fidesz kazincbarcikai országgyűlési képviselője, ezrek tüntettek csütörtökön valamennyi osztály megmentéséért.

„A térség hátrányos helyzetű, sok itt a beteg, és rengetegen élnek a létminimum alatt. Könnyen elérhető kórházra van szükségük, mert rossz állapotban vannak, és utazásra nekik végképp nem futja” – idézte fel érveit a Magyar Hírlapnak Demeter Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, akinek bezárásra szánt osztályokat sikerült megmentenie, amikor fölkereste Balog Zoltánt, az emberi erőforrá­sok miniszterét.

Az ő sikere azonban kevés volt annak a többezer embernek, aki az MTI tudósítása szerint csütörtök este tüntetett Kazincbarcikán a kórház jelenlegi struktúrájának megőrzéséért.

A demonstráción felszólalók arra hívták fel a figyelmet, hogy az egészségügyi kormányzat tervei szerint a szülészet és a gyermek fekvőbeteg-ellátás teljes mértékben megszűnik Kazincbarcikán, a 70 aktív belgyógyászati ágy helyett 40-et finanszíroz majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, és nem lesznek nőgyógyászati, sebészeti és szemészeti ágyak sem, ehelyett egynapos ellátásra kapnak engedélyt.

Szatmári Zoltán szülész-nőgyógyász főorvos, a demonstráció főszervezője úgy fogalmazott: amint a döntés publikus lett, szinte azonnal megmozdultak az emberek. Hozzátette: ha az egészségügyi kormányzat nem változtat a terveken, folytatják akcióikat. Aláírásokat gyűjtenek, amelyeket a tervek szerint a demonstrálók petíciójával együtt Budapesten átadnak az érintett szakpolitikusnak.

– Ha kell, minden  héten összegyűlünk itt, aláírást gyűjtünk és tüntetünk, egészen addig, amíg vissza nem vonják ezt az elképesztő döntést – idézi a Népszabadság tudósítása az utolsóként felszólaló kazincbarcikai polgármester, Szitka Pétert, aki szerint a kormány megijedt a helyiek erejétől, ezért is terjedtek el olyan hírek, hogy talán mégsem minden osztályt zárnak be. – „Ez csak parasztvakítás, eddig is annyi mindent ígértek.”

FRISSÍTÉS (2012.06.22. 14:53):

Pénteken sajtótájékoztatóval reagált a város fideszes képviselője az előző napi tüntetésre:

Demeter Zoltán úgy véli, okafogyottá váltak a csütörtöki demonstráción elhangzottak, hiszen a barcikai kórház nem csupán megmarad, hanem jelentősen fejlődik, az összágyszám 312 volt, amely 361-re emelkedik.

Cserháti Péter helyettes államtitkár azt mondt, a rehabilitáció fejlesztése kapcsán a hatalmas kazincbarcikai kórházi épület kihasználása érdekében is vetődött fel, hogy odaköltöztessék az Izsófalván lévő telephelyet. Az ottani épület ugyanis leromlott állapotban van, fejlesztése rendkívül költséges lenne. Hozzátette: szakmapolitikai szempontból is logikus volt ez, ugyanis a dolgozók jelentős része épp Kazincbarcikáról járt ki Izsófalvára. A kórház ágyszáma tehát emiatt is jelenősen nő, munkahely pedig nem vész el. A helyettes államtitkár kitért a fül-orr-gégészet és a szemészet kérdésére, amelyek egynapos ellátásként működhetnek tovább.

Szólt a barcikai szülészeti osztályról, amelynek a megszüntetése azért vetődött fel, mert a megyében négy kórházban is megmarad a szülészeti-nőgyógyászati ellátás: Miskolcon két nagy kórház működik egymás mellett, és arra geográfiai okokból Ózdon és Sátoraljaújhelyen is szükség van. Középen, beékelődve helyezkedett el Kazincbarcika, így vetődött fel az itteni szülészet megszüntetése, de figyelembe véve a szakma és a lakosság érdekeit, nincs akadálya annak, hogy megmaradjon a szülészet – mondta Cserháti Péter.

(forrás: Magyar Hírlap, MTI, NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink