hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ennél is drágábbak lesznek a gyógyszerek?

A gyógyszerárak megugrását is hozhatják a kormány államháztartási reformjainak gyógyszertámogatást érintő tételei - írja a HVG.

Matolcsy György korábban a vonatkozó kiadások mintegy 30 százalékos csökkentését ígérte, szakértők szerint azonban ezt csak negatív hatásokkal lehet megvalósítani.

A kormány, a korábban megfogalmazott elképzelések szerint az államháztartás átalakítása során jelentős, több százmilliárd forintos kiadáscsökkenést vár. A tervekben a jelenlegi gyógyszerár-támogatási rendszer új alapokra helyezése is szerepel. "A 340 milliárd forint körüli gyógyszerkasszánál mintegy 100 milliárdot lehetne megtakarítani a szerkezeti reformok során" – mondta december közepén Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter a hvg.hu-nak nyilatkozva.

Mit jelent a gyógyszerkassza számára?

Az összeg messze nem elhanyagolható tétel, hiszen a költségvetési hiány 14-15 százalékának felelne meg egy ekkora méretű megtakarítás. Kérdés, hogy ez a mintegy 30 százalékos kiadáscsökkentés az államkassza részéről hogyan valósítható meg és mit jelent a gyakorlatban a gyógyszerpiac számára. Kézenfekvő a jelenleg támogatott vényköteles gyógyszerek körének vagy a támogatás arányának csökkentése, amely a gyógyszerek végfelhasználói árának emelkedését vonja maga után, azaz a támogatás kieső összege a betegeket terheli.

Az IHS Global Insight amerikai piackutató vállalat összefoglalója szerint a tervezett gyógyszerpiaci mérleg hatalmas összegű változásából ítélve a gyógyszergyártók is számíthatnak valamilyen típusú különadóra, vagyis a vállalatok a jelenlegi befizetéseikkel párhuzamosan újabb tételeket fizetnének be a gyógyszerellátási rendszerbe, mintegy finanszírozva az állami kivonulást.

Az IHS szerint az állami támogatás kivonása káros hatásokkal járhat: a várhatóan egyértelmű áremelkedések mellett – amik például eredményezhetik azt is, hogy sokan egyszerűen nem váltják ki a felírt gyógyszereket – a piac az olcsóbb generikus gyógyszerek (az origonális szerek másolatai) felé tendálhat a legmodernebb originális készítmények rovására, különösen, ha a támogatások megvonása utóbbiakat érinti – vázolja fel a lehetséges jövőt az IHS.

Ugyanakkor az olcsóbb generikumok nem feltétlenül rosszabbak a legújabb fejlesztéseknél; korábban több kifejezett kormányzati kezdeményezés is volt annak érdekében, hogy a jelenlegi gyógyszerfelírási rendszer helyett az orvosok hatóanyagalapú vényeket adhassanak ki. Ez ellen a piaci szereplők rendre tiltakoztak: az orvosok számára paradigmaváltást és pluszterhet jelentene, ha nem a gyógyszerek neve alapján választanák ki a felírandó szert, a gyógyszerészek pedig ódzkodnak a gyógyszerválasztás felelősségétől.

A teljes cikk a HVG oldalán olvasható.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés