hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Februárban jön a feketeleves

A legszigorúbb költségvetési kiadási szabályokat érvényesítené Orbán Viktor az euroövezetben - írta a The Wall Street Journal amerikai üzleti napilap európai kiadása.

A magyar miniszterelnök arról is beszélt a lapnak, hogy Magyarországon februárban döntenek arról, hol húzzák meg a nadrágszíjat: vagyis várhatóan kevesebb jut majd nyugdíjakra, a munkanélküliekre és a gyógyszerekre.

A lap interjút készített a kormányfővel, és az írás bevezetőjében úgy jellemezte őt, hogy "a szokványostól eltérő gazdaságpolitikájáról ismert, vitatott személyiség". 

A lap szerint a magyar kormányfő úgy véli, hogy a legszigorúbb költségvetési kiadási szabályokat az euróval fizető országokban kell érvényesíteni. Magyarország nem tartozik ezek közé, és Orbán szerint nem is realisztikus az olyan elképzelés, hogy Magyarország az évtized vége előtt bevezetheti az eurót. Jelenleg "jobb nem belül lenni" - idézte a lap a miniszterelnököt, aki "a legbátrabb nemzetnek" minősítette Észtországot, amiért január 1-jével az euróövezet tagjává vált.

Orbán Viktor a lap szerint közölte, hogy kormánya február közepéig a nemzetgazdasági miniszter előterjesztése alapján megvitatja a nyugdíjkiadásokat, a munkanélküli segély és a gyógyszerek állami támogatásának csökkentését, valamint a tömegközlekedési reformot.

A WSJ és a Dow Jones üzleti hírügynökség által közösen készített interjúnak a Dow Jones által közzétett változatában ezzel kapcsolatban az is olvasható, hogy Orbán szerint "világossá kell tenni: senki nem mehet nyugdíjba a korhatár elérése előtt". A kormány a munkanélküli-segélyre való jogosultság időtartamát ez év második felében csökkenteni kívánja, és ugyanakkor közmunka-lehetőséget kíván biztosítani ott, ahol kevés a munkahely.

A The Wall Street Journal megjegyzése szerint a piacok azt remélik, hogy a februári kezdeményezések bizonyítékot szolgáltatnak majd az állami kiadások szilárd és tartós csökkentésére. Az amerikai üzleti lap utalt arra, hogy tavaly Orbán figyelmen kívül hagyta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU jelentős állami kiadáscsökkentési javaslatait, ehelyett ragaszkodott választási ígéreteihez, ahhoz, hogy nem lesznek megszorítások, és csökkentette a személyi jövedelemadót, valamint a kis- és középméretű vállalkozások adóját. Hogy ezt kifizessék, és még így is teljesítsék az EU által igényelt deficitcélokat, súlyos átmeneti adókat vetett ki néhány olyan szektorra, amelyek legfőbb szereplői a nagy külföldi vállalatok. Szintén hatalmas összeget terelt vissza az állami kasszába a magánynyugdíj-pénztárakból - ismertette a WSJ az eddigi gazdasági lépéseket.

Orbán idén csökkenteni akarja az ország államadósságát, részben abból a pénzből, amelyet a magánnyugdíj-pénztárakból terelt vissza, valamint azt is szeretné, ha a központi bank visszaadná az IMF-támogatás el nem költött részét - írta a The Wall Street Journal.

A központi bankkal való viszonyáról a lap szerint azt mondta Orbán Viktor, hogy számos ponton nézeteltérésük van, különösen az eladósodottság csökkentésének módját illetően.

A kormányfő a lap szerint kiemelte, hogy az átmeneti adók szolgáltató szektorokat sújtanak, az ország gazdasági stratégiája ugyanakkor azokat a befektetőket támogatják, akik a termelő ágazatokban kívánnak munkahelyeket teremteni.

A WSJ mindehhez hozzátette: a befektetők szkeptikusak, a magyar kötvények biztosítási ára magasba szökött, az ország adósságállománya a világon a kilencedik legkockázatosabb - magasabb a kockázata, mint az iraki adósságé -, a főbb hitelminősítők pedig a magyar kormányadósságot csak egy fokkal tartják jobbnak a bóvli kategóriánál.

Magyar reakciók - a munkaadók támogatják Orbán Viktort

Parragh László, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK)

Az elnök leszögezte: a gazdaság szereplői támogatják, biztatják a kormányt a miniszterelnök által bejelentett lépések kivitelezésében.

Magyarázatként hozzátette: az Orbán Viktor által kilátásba helyezett intézkedések egybecsengnek a kamara által hosszú évek óta szorgalmazott szerkezeti átalakításokkal, amelyek feltételei a fenntarthatóságnak. Az MKIK elnöke úgy vélekedett: a különadókból befolyó bevételek két évet adnak a kormánynak arra, hogy az átalakításokat elvégezze.

Parragh László szerint a "kormány következetes, lépései pedig illeszkednek a gazdasági élet szereplői által elvártakhoz". Felhívta a figyelmet, hogy a munkára ösztönzést erősíteni kell, a munkanélkülieket, ha lehet, vissza kell terelni a munka világába. Az idén életbe lépett új adószabályok már elindították a folyamatot - fűzte hozzá azzal: további lépéseket kell tenni azért, hogy "érje meg dolgozni és nagyon ne érje meg nem dolgozni". Hangsúlyozta: ezek kemény intézkedések, de amely országok, köztük Szlovákia, meglépték ezeket, fenntartható pályára tudták állítani a gazdaságukat.

Dávid Ferenc, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ)

A főtitkár szerint az Orbán Viktor által bejelentett kiadáscsökkentő lépéseket a magyar vállalkozások és a multinacionális cégek is teljes mértékben támogatni fogják; a beharangozott ügyek jó üzeneteket hordoznak a vállalkozói világnak.

Hozzátette: a közkiadások csökkentésével a vállalkozók adószintje csökkenhet, azzal pedig versenyképesebbé válhat a magyar gazdaság. Ha hosszú távon a közkiadások racionálisan mérsékelhetők, anélkül tehát, hogy nagyobb "fájdalmat" okoznának a társadalomnak, akkor nem lesz szükség a magyar vállalkozások jelenlegi mértékű befizetéseire - tette hozzá.

Úgy fogalmazott: az Orbán Viktor által elmondottak filozófiája, miszerint az állampolgárok ne meneküljenek nyugdíjba, dolgozzanak és "ne egyék magukat tele" támogatott gyógyszerrel, támogatható.

Dávid Ferenc fontosnak tartja, hogy a kormány a lépéseket tárgyalja meg a szociális partnerekkel. A VOSZ főtitkára a részletekről szólva közölte: a nyugdíjszabályoknak azt kell szolgálniuk, hogy ne lehessen nyugdíjba menekülni, mindenféle kedvezményeket igénybe véve. A közkiadások csökkentése e kassza költségeinek visszafogásával támogatható - hangsúlyozta.

A VOSZ főtitkára a gyógyszerkasszáról

Szigorú és szűk körben kell fenntartani a gyógyszertámogatást, racionális gazdálkodásra kell kényszeríteni a gyógyszerkasszát.

Dávid Ferenc kiemelte még: minden kormányzati intézkedésnek azt kell szolgálnia, hogy az állampolgárokat a munkahely közelébe próbálja terelni. Ezt szolgálja már az idei új személyi jövedelemadó-rendszer, de a "másik oldalon" változatni kell a segélyezés rendszerén is - hívta fel a figyelmet a VOSZ főtitkára.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink