hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Új elvek a gyógyszerellátásban

Takarékos patikus többletpénzhez juthat

Bár a jövő évre tervezett, az ideinél is alacsonyabb gyógyszerkassza túllépése szinte borítékolható, a kormányzat számos – gyártókat, orvosokat és patikusokat – érintő ötletet eszel ki annak érdekében, hogy a várható többlet emberi mértékkel is mérhető legyen. Lázas számolgatás zajlik arról, miként ösztönözzék a doktorokat és a gyógyszerészeket a minél olcsóbb terápiára.

Az elmúlt hetekben tervek tucatjai születtek arról, hogy a gyógyszerrendelés mely pontján érdemes ösztönzőkkel beavatkozni annak érdekében, hogy ne szálljon túl magasra a 2011-es gyógyszerkassza. Mivel a receptíró tollat az orvosok fogják, nem véletlen, hogy a MedicalOnline információja szerint a szakértői kalkulációk mindenekelőtt erre a területre fókuszálnak.

A kieső bevétel pótlásával ösztönözhetik a patikusokatÚgy vélik, abban az esetben, ha a doktorok többsége betartja a jelenlegi finanszírozási elveket – amely már most is az olcsóbb medicinák alkalmazásának irányába tereli őket -, éves szinten 3-4 milliárdos (negyedéves bontásban 750 millió – 1 milliárd) megtakarítás érhető el. Ennek 25 százalékos visszaosztása a valóban takarékosan gyógyszerelőknek, praxisonként, éves szinten 200 ezer forintos többletbevételt jelentene.

A számítások meglepő módon azt mutatják, hogy még ez a legjobb megoldás. A korábban sokat átkozott, majd végül bevezetett és a szakma által is elfogadott minőségi – értsd alatta: olcsóbb – gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormány, közismertebben korbácsrendelet meghatároz egy úgynevezett célértéket, vagyis adott hatóanyagból az egy napi kezelésre jutó tb támogatás összegét. A jelenlegi modellezések szerint abban az esetben például, ha ezt minden egyes doktor teljesítené, 1-2 milliárddal kisebb lenne a megtakarítás, viszont, ha 10-20 százalékkal jobban takarékoskodnának a receptíráskor, éves szinten akár 8-10 milliárdot is megtakaríthatnának a kasszának.

Ami a gyógyszerészeket illeti, esetükben az olcsóbb készítménnyel értelemszerűen együtt járó alacsonyabb árrés pótlása válik szükségessé, hiszen ez az a bevétel tömeg, amelyből működtetik a patikájukat. Bár a generikus –az eredetivel megegyező tulajdonságú, ám lényegesen olcsóbb másolt molekulájú - készítmények forgalmának növelése több, mint egy évtizede szerepel az egészségügyi kommunikáció palettáján, a megvilágosodás napjainkra esett: a kieső bevétel pótlásával lehetne tömegével rábírni a patikusokat arra, hogy a drágább helyett olcsóbb medicinát ajánljanak betegeiknek.

A most formálódó tervek szerint a gyógyszerészek akkor juthatnak többletbevételhez, ha negyedévről negyedévre sikerül megtakarítást elérni a gyógyszerkassza időarányos részén. Az így megmaradt pénz 20 százalékát osztanák szét a tényleges helyettesítés miatt kiesett árrés arányában a gyógyszertárak között. Van egy másik elképzelés is – bár ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium jelenleg nem támogatja -, amellyel akár 600 millió forintos többlethez is juthatnának a gyógyszertárak. Ez arról szól, hogy termékenként a megtakarítás 20 százalékát – ami viszont nem lehetne több 1500 forintnál – utalnák vissza.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink