hirdetés
2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.

Csecsemőhalálok: szabadságukat megszakítva vizsgálódnak

A kórházszövetség közleményben vette pártfogásába a miskolci megyei kórházat, s kért számára bizalmat a betegektől, míg a debreceni egyetem jelezte, hogy kész ellátni a várható koraszüléseket.

A miskolci megyei kórház gyermekegészségügyi központja és újszülött-koraszülött intenzív osztálya nagyon nehéz feladatokat vállalt, és kiemelkedő eredményeket produkált az elmúlt évtizedekben - írta a Magyar Kórházszövetség elnöksége pénteki közleményében. Hangsúlyozták, hogy "az ott folyó munka számos egészségpolitikai, szakmai és társadalmi elismerést kapott és megbecsülést érdemel". Ezért a betegeket, a hozzátartozókat és a közvéleményt arra kérik, hogy továbbra is bizalommal vegyék igénybe a magyar kórházrendszer és ezen belül a miskolci kórház ellátásait.

A szakmai vizsgálat eredményét még nem ismerik, de kórházszövetség elnöksége figyelemmel kíséri a miskolci kórházban több koraszülött halálával összefüggésben kialakult helyzetet.

A miskolci megyei kórházban történt koraszülött-halálozások okainak kiderítésére az utóbbi hét napban kilencven speciális vizsgálatot végeztek el az egészségügyi hatóságok, és még ötvenet terveznek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) az MTI-vel.

Az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) négy különböző laboratóriumában 16 mikrobiológus szakember dolgozik a minták elemzésén. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálata is tart még. Az OTH és a OEK munkatársai közül többen nyári szabadságukat megszakítva kapcsolódtak be a járványügyi és szakfelügyeleti vizsgálatba. A munka a hosszú hétvégén is folytatódik.

A miskolci koraszülöttintenzív-centrumban jelenleg 27 beteget ápolnak, közülük 9 szorul intenzív ellátásra. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött-újszülött-pathológiai osztályán továbbra is érvényben vannak a szigorú járványügyi és higiénés biztonsági intézkedések - írták.

Az ÁNTSZ közleménye szerint a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) felajánlotta, hogy szükség esetén fogadni tudják azokat a várandós nőket, akik gyermeküket várhatóan a 37. terhességi hét előtt hoznák világra.

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink