hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Igaztalan vádak miatt jogi lépésekkel él a gyermek-egészségügyi központ

Együtt éreznek azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették, a "sok igaztalan vád miatt" azonban, ha valaki a gyermek-egészségügyi központ munkájával kapcsolatban "valótlan kijelentést hoz nyilvánosságra, vagy megalapozatlan tényeket állít", azzal szemben a szükséges jogi lépéseket megteszik, közölte Nagy Kálmán, a miskolci megyei kórház gyermek-egészségügyi központjának vezetője.

Nagy Kálmán felidézte: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház koraszülött-osztálya Magyarország első ilyen osztálya; már negyvenöt éves múltra tekint vissza. Alapítása összefüggött azzal, hogy a megyében rendkívül magas volt a koraszülött-halandóság. Az osztály azóta koraszülött gyerekek ezreit mentette meg a biztos haláltól. Borsod-Abaúj-Zemplénben szervezték meg az országban először a koraszülöttek inkubátoros szállítását, amely máig is az egyik legfontosabb tényezője a koraszülöttek életben tartásának, hangsúlyozta.

Az osztály tavaly is sok gyógyult, jó életminőségű koraszülöttet bocsátott haza. Az elmúlt másfél hét alatt a gyermek-egészségügyi központ koraszülött-osztályán több, igen kis súlyú koraszülött halt meg. "A közvetlen halálok eddig nincs feltárva", az egyes esetek közötti összefüggés még nem tisztázott. "Az osztály dolgozói a vizsgálatok eredményét, illetve azok értékelését szükségesnek tartják és várják", írta a szakember.

Az igen kis súlyú koraszülöttek megszületésük után súlyos betegek. "Ezek a gyermekek gyenge védekezőképességgel rendelkeznek, és életkilátásuk korlátozott". Egy 1000 grammos újszülött olyan felnőttnek felel meg, akinek a súlya eredetileg 60 kiló, és betegsége miatt 20 kilót fogyott.

A miskolci gyermek-egészségügyi központ Magyarország egyik legjobb intézménye, amelytől sok esetben egyetemi klinikák kérnek segítséget, és olyan súlyos betegeket lát el sikeresen, égetteket, leukémiásokat, csontvelő-transzplantáltakat, akiknek a kezelése nemzetközileg is jelentős gyógyító feladatot jelent, jegyezte meg.

"Természetesen mélységesen együtt érzünk azoknak a szülőknek a fájdalmával, akik gyermeküket elvesztették", olvasható a közleményben.  

Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben, és arra utasította a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház igazgatóját. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár hétfő este Miskolcon kijelentette: a kórház koraszülötteket ellátó osztályának bezárása nem indokolt, az esetleges fertőzésekkel kapcsolatban folyamatban vannak a vizsgálatok, amelyeket mindenre kiterjedő gondos mintavétel alapján kell elvégezni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés