hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Betegségvadászat brit módra

Néhány hete hivatalosan is megnyílt a világ legnagyobb egészségügyi adatbankja, a még 2006-ban engedélyezett brit biobank, melynek a University of Manchester ad otthont – emlékeztet a NOL.

Azóta sok minden kiderült az UK Biobank nevű intézményről, melyben félmillió középkorú brit állampolgár orvosi, genetikai és életmódra vonatkozó adatait tárolják, s mostantól brit és külföldi kutatók rendelkezésére is bocsátják, hogy elősegítsék a különböző betegségek okainak feltárását és gyógymódjainak kidolgozását. Rory Collins, a biobank egyik alapítója szerint ez a világ legnagyobb, és legrészletesebb információkkal rendelkező egészségügyi adatbankja. A betegségek okainak feltárására kifejtett hatása várhatóan legalább akkora lesz, mint a távcső feltalálása a csillagászatra, vagy a mikroszkópé a mikrobiológiára.

A 40 és 69 év közötti önkéntesek DNS-mintát adtak a biobanknak, amit részletes egészségügyi és életmódra vonatkozó adatokkal egészítettek ki. Az önkéntesek életének alakulását a következő 30 évben nyomon követik, az egészségesek és megbetegedettek adatainak összevetésétől az egyes betegségek kiváltó okainak azonosítását remélik a kutatók. Leginkább abban bíznak, hogy az összegyűjtött adatokból pontosan meg tudják majd határozni, hogy melyik betegséget milyen mértékben okozzák genetikai, illetve az életünk során ránk ható környezeti tényezők.

A biobank adatait felhasználni szándékozó kutatóknak igazolniuk kell, hogy munkájuk közegészségügyi érdekeket szolgál, és vállalniuk kell, hogy eredményeiket lektorált szaklapokban közzéteszik. A kutatási javaslatokat az adatbank tanácsa bírálja el – írja a NOL.

(forrás: Népszabadság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink