hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Látássérülteket segítő rehabilitációs ambulancia Szegeden

A súlyos és tartós látásromláson átesett pácienseknek nyújt az országban jelenleg egyedülálló szolgáltatást az a rehabilitációs ambulancia, melyet a Kreatív Formák Alapítvánnyal együtt hoztak létre a Szegedi Tudományegyetem szemészeti klinikáján, közölte Tóth-Molnár Edit, a klinika igazgatója.

A látás romlásával párhuzamosan az önállóság bármilyen szintű elvesztése nagyon megviseli a látássérültté vált személyeket. A tájékozódási nehézségek miatt sokan csak kísérővel közlekednek, leveleik, hivatalos irataik elolvasására mást kell megkérniük, a mindennapos életvitelükben segítségre szorulnak. Az elemi rehabilitáció a továbblépésben tud szakértő támogatást nyújtani. Ha valaki újra el tudja látni magát segítség nélkül, az lelkileg és fizikailag is könnyebben gyógyul. Ezért különösen fontos, hogy az egészségügyi rehabilitáció területén is megjelenjenek ezek a szolgáltatások.

A betegek igényeinek megfelelve a két szervezet régóta szoros kapcsolatot ápol. Ennek az együttműködésnek a következő lépése, hogy az egészségügyi intézményben az elemi rehabilitációs szolgáltatásokhoz való közvetlen hozzáférést is megteremtsék, így április elején a két szervezet Rehabilitációs Ambulanciát hozott létre. A klinika lehetőséget biztosít a rehabilitációs központ munkatársainak az önálló életvitel feltételeit megteremtő eszközök, technikák, szolgáltatások bemutatására, illetve a kapcsolatfelvételre a különböző szakrendelést igénybe vevő betegek és hozzátartozóik számára.

– Nagyon fontos mérföldkő a mai nap, mert hosszú közös gondolkodás után ünnepélyesen is megnyithatjuk a Rehabilitációs Ambulanciánkat, amely ilyen felállásban és tevékenységgel egyedülálló az országban – mondta el Prof. Dr. Tóth-Molnár Edit, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szemészeti Klinika igazgatója az április 25-i sajtótájékoztatón. – Az alapítvány munkatársai régóta járnak a Szemészeti Klinikára, és bennünket, orvosokat, asszisztenseket, nővéreket tájékoztatnak arról, hogy milyen technikai eszközök, szoftveres lehetőségek állnak rendelkezésére azoknak az embertársainknak, akik vizuális funkcióikban súlyos és maradandó károsodást szenvedtek – tette hozzá a klinika vezetője.

A Rehabilitációs Ambulancia a klinika dolgozóival együttműködve, hetente más időpontban fogadja a látássérült személyeket, így igazodva a betegek eltérő vizsgálati időpontjaihoz. Az ambulancia előre meghirdetett időpontjait egyelőre kísérleti jelleggel határozzák meg, bejelentkezni nem szükséges. Az ambulancia elérhetőségéről, szolgáltatásairól az Intézményben kihelyezett információs pontokon tudnak tájékozódni az érdeklődők, de a személyzet is készséggel ad tájékoztatást, közölte az egyetem.

A rapid tanácsadáson túlmenően lehetőség van a hozzátartozók tájékoztatására, a látássérült személyeket támogató intézményrendszer megismertetésére, illetve a hosszabb rehabilitációs folyamat előkészítésére. Az ambulancián különböző szakmai kompetenciákkal rendelkező kollégák segítsége igényelhető, mint például rehabilitációs szakember, szociális munkás, pszichológus vagy informatika oktató – számolt be az ingyenes szolgáltatásokról Nagygyörgy Éva, a Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ szakmai vezetője. Mint mondta, 2021 óta a szegedi központ mellett Kecskeméten és Békéscsabán is működik szolgáltatópontjuk. Nagygyörgy Éva számos olyan eszközt mutatott be a sajtó képviselőinek, amelyek a látássérült személyek mindennapi életét megkönnyítik, ilyen például a fehér bot, a Szegeden is egyre több helyen működő hangos közlekedési lámpát aktiváló távirányító, az olvasótévé, az elektromos nagyító vagy a sütés-főzésnél a teljes kart védő szilikon kesztyű.

A Rehabilitációs Központról

A Kreatív Formák Alapítvány a látássérült személyek Dél-Alföldi Rehabilitációs Központjának fenntartója. A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvény és a 490/2020. (XI. 11.) Korm. rendelete alapján az elemi rehabilitációs szolgáltatás ingyenes minden 16 év feletti magyar látássérült állampolgár számára. Ezen jogszabályi keretek között dolgozva a Rehabilitációs Központ egy országos hálózat tagja, amelyet a Belügyminisztérium megbízásából a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet felügyel.

 *

A tanszékvezető egyetemi tanár az ambulancia tevékenységét bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, nehéz kimondania egy szemorvosnak, hogy vannak pontok, amikor az orvostudomány jelenleg nem tud segíteni, közli az MTI. Az ambulanciát azért hozták létre, hogy a páciensek a látásromlás időpontjához legközelebbi időpontban, egy egészségügyi intézmény falai között megkapják a szükséges segítséget ahhoz, hogy az új élethelyzetben fel tudják építeni mindennapjaikat, hangsúlyozta a professzor.

Az országban jelenleg egyedülálló, hogy egy egyetemi klinika teljes tudományos és gyakorlati eszköztárával egy helyen és időben segítse a látássérült betegeket egy a rehabilitációban professzionális támogatás nyújtó civil szervezet munkatársaival, közölte Tóth-Molnár Edit. Az ambulancia jelenleg hetente négy órában, előre meghirdetve, az eltérő vizsgálati időpontokhoz igazodva fogadja a betegeket. Amennyiben a páciensek igénylik a klinika és az alapítvány is kész arra, hogy bővítsék a rendelési időt.

Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetője elmondta, a civil szervezet 2007 óta koordinálja a látássérült emberek elemi, majd később foglalkoztatási rehabilitációját. Az alapítvány fenntartásában működő Dél-Alföldi Rehabilitációs Központ jelenleg a Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében élő látássérültek számára nyújt ingyenes szolgáltatást az önálló életvitel visszaállítása és az életminőség javítása érdekében.

Egy szembetegsége vagy balesete következtében súlyosan látássérültté váló, addig önállóan élő ember számára komoly sokkot jelent, hogy a mindennapok segítségre szorul. A pácienseket pszichológus segíti a helyzet feldolgozásában, szociális munkás nyújt számukra életvitel-tanácsadást, támogatást az ellátórendszervben való eligazodáshoz, tudatta a szakember. Emellett a betegek egyedi igényekhez és élethelyzethez igazodó képzéseken vehetnek részt a bothasználattól kezdve a konyhai, háztartási feladatokon át az informatikáig. Az ambulancián a hosszabb rehabilitációs folyamat előkészítése mellett a betegek azonnali tanácsokat kaphatnak az optikai segédeszközök kiválasztásához, de lehetőség nyílik a hozzátartozók tájékoztatására is.

(forrás: MTI, Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés