hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Pannon génbank alakul

A világ első olyan génbankja jöhet létre a Tápiószelei Agrobotanikai Központban, ahol a mezőgazdasági növények mellett a vadon élő fajok magvait is őriznék. Ezzel a fejlesztéssel az 1959 óta őrzött génállomány további létét is biztosíthatnák.

A nemzetközi sajtó egyik vezető eseménye volt a Globális Magbank megnyitása Spitzbergákon, ahol a világ magbankjaiban őrzött szinte mindegyik növényfajtából tárolnak majd mintát. Mi magyarok sem akarjuk elkótyavetyélni növényi értékeinket, ezért több intézmény összefogásával létrejön a Pannon Génbank. Az ehhez szükséges négyszázmillió forint felét a környezetvédelmi minisztérium adná, a másik felét a Life Plus uniós pályázatból szeretnénk elnyerni. A pályázatról idén augusztusra-szeptemberre várható döntés.
Tápiószelén 1959 óta gyűjtik a növényi magokat - jelenleg 85 ezer mezőgazdasági növény, közte régi magyar fajták - génmintáit őrzik. Ezzel a világ 15 legjelentősebb intézménye között van az az állomány, amelynek jelentőségét időnként kétségbe vonják. Az elmúlt két évben már a harmadik hivatal részeként regnáló központ mellett a jövőbeni Pannon Génbank felállításában szerepet kapna a soproni egyetem, a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve az Aggteleki Nemzeti Park is. Utóbbi lenne a biztonság legfőbb záloga, hiszen a Baradla-barlangrendszer egy minden szempontból kiemelt védettségű részére kerülnének a minták.

 Forrás: Népszabadság

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink