hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

 

Tudomány

Az iskolai tornaterem egyre veszélyesebb üzem

Egyre több sérülés következik be az iskolai testnevelésórák alatt, különösen a felső tagozatos diákok körében. A jelenség okát jelenleg is kutatják, annyi viszont máris biztos, hogy sokat javíthat a helyzeten, ha a gyerekek már jó előre elsajátítják a biztonságos tornaóra alapszabályait.

Az első szeptemberi becsengetéssel a szülők fellélegezhetnek, hiszen egy ideig ismét nem kell félniük a szokásos nyári veszélyforrásoktól. De hogy egy percig se lehessenek teljesen nyugodtak, a nyári nyavalyák helyett itt vannak az iskolai tanév kellemetlen velejárói, köztük a testnevelésórákon elszenvedett sérülések és egyéb balesetek. Az aggodalom egyáltalán nem alaptalan, amit jól jelez egy friss amerikai felmérés is, mely szerint az 1997 és 2007 között eltelt tíz évben nem kevesebb, mint másfélszeresére növekedett a tornaórai balesetek száma.

A számok azt mutatják, hogy a sérülések típusát tekintve az alsó végtagi húzódások és ficamok vezetnek, ezek teszik ki ugyanis az összes baleset 23 százalékát. Jóval ritkábban – az esetek 14 százalékában – sérül a kar és a kéz, és ugyanilyen arányban törik valamelyik csont egy rossz mozdulat következtében. A sérülések összességében viszonylag ritkán érintik a fejet vagy arcot, az 5–10 éves korosztályban azonban gyakori balesetnek számítanak: az alsó tagozatos tornaórákon kétszer gyakrabban következik be fejsérülés, mint az idősebbek között. A sérüléssel végző testnevelésórák a felső tagozatban a leggyakoribbak: itt történik az összes ilyen baleset több mint fele. A statisztikák alapján úgy tűnik, hogy a különféle labdajátékok (kosárlabda, foci, kézilabda), a futás és bizonyos tornagyakorlatok a leginkább balesetveszélyesek, ezek során fordul elő az összes baleset csaknem háromnegyede.

A
Pediatrics című lap szeptemberi számában nyilvánosságra hozott tanulmány szerzői úgy vélik, hogy a sérülések számának és típusának átfogó felmérésével máris megtették az első lépést a megelőzés felé. Következő lépésként fel kell majd tárniuk a balesetek jelentős megszaporodása hátterében álló okokat. Erről egyelőre nem sokat tudnak, annyi azonban máris valószínűnek látszik, hogy az elmúlt évtizedben tapasztalt növekedés nem annak a következménye, hogy mostanában nagyobb számban vennének részt a diákok a testnevelésórákon, mint korábban.


Az okok pontos tisztázásáig is alapvetően fontosnak tartják, hogy a szülők és a pedagógusok már a tornaterembe lépés előtt felhívják a diákok figyelmét a legfontosabb veszélyforrásokra és biztonsági rendszabályokra, a testnevelő tanárok és az iskola személyzete pedig egészen a kicsengetésig éberen és következetesen őrködjön azok betartásán.


Dr. Simonfalvi Ildikó

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink