hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

 

A növényi alapú étrend csökkenti a legfőbb betegségek kockázatát

Egy nagyszabású új tanulmány megállapította, hogy a növényi alapú étrend csökkenti a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, írja az rtl.hu.

A vegán és vegetáriánus étrendet követő emberek egészségi állapota több területen mérhetően jobb, szemben azokkal, akik mindet megesznek – állapította meg egy új, nagyszabású tanulmány. A Science Alert cikke szerint ebből nem az következik, hogy mindenkinek azonnal ki kéne iktatnia a húst az étrendjéből, viszont arra utal, hogy a táplálkozási szokások megváltoztatása hatékonyabb eszköz lehet az egészségünk megőrzésére, mint eddig gondoltuk.

A tudósok egyetértenek abban, hogy a növényi alapú étrend számos egészségügyi előnnyel jár. Számos korábbi tanulmány kimutatta például, hogy a növényközpontú étkezés javítja az anyagcserét, csökkenti a stroke, a szívroham és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a rák kialakulásának esélyét, de még a 2-es típusú diabéteszt és az elhízást is jótékonyan befolyásolja. Az olasz kutatók 2000 és 2023 között megjelent tudományos szakirodalom növényi alapú táplálkozással kapcsolatos adatait elemezték, átfogó analízist alkalmazva. Azt találták, hogy a vegetáriánus és vegán étrend valóban csökkenti a rák kockázati tényezőit, és védi a szívet is, csökkentve az amiatti halálozást. Megállapították azt is, hogy ezek az étrendek összefüggésbe hozhatók a megfelelő koleszterin- és vércukorszinttel, valamint alacsonyabb testtömegindexszel járnak együtt, szemben a mindenevő táplálkozással.

A kutatócsoport azonban megjegyezte, hogy a várandós nőknél nem mutatkozott szignifikánsan alacsonyabbnak a terhességi cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázata. A tudományos portál szerint azonban már azzal is nagyon sokat tehetünk, ha evesebb feldolgozott élelmiszert, valamint a magas hozzáadott zsír- és cukortartalmú ételeket fogyasztunk. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a növényi alapú étrend vitamin- és ásványianyag-hiányt eredményezhet, allergiát, valamint gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat, ezért fontos a gondosan felépített, személyre szabott táplálkozás kialakítása, írja a lap.

A teljes információ

Rita képe a Pixabay-en
Rita képe a Pixabay-en
(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink