hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A szakszervezeti szövetségek a törvény visszavonását követelik, a FESZ 50 százalékos béremelést kér

Ötvenszázalékos átlagos béremelést kér az orvosi bértábla által nem érintett egészségügyi dolgozóknak és kompenzációs béremelést az egészségügyi dolgozók teljes köre számára a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ). A konföderációk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény visszavonását követelik.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) követeli, hogy a kormány haladéktalanul vonja vissza az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és kezdjen egyeztetéseket az érintettek bevonásával.A szakszervezeti szövetségek tiltakoznak a már kihirdetés előtt álló törvény beterjesztésének módja és annak tartalma miatt.

A konföderációk nehezményezik, hogy a kormány egy teljes munkavállalói csoportot vesz ki a közalkalmazotti szférából és alkot egy új jogállási törvényt számukra úgy, hogy erről nem történt előzetes társadalmi párbeszéd, és a szakszervezeteknek mindössze négy órát biztosított a tervezet megismerésére, véleményezésére.

Álláspontjuk szerint a törvényben a szakszervezeti és munkavállalói jogok elleni durva támadások vannak elrejtve. Elfogadhatatlannak tartják, hogy az új jogszabály kimondja: kollektív szerződés nem köthető a törvény hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál, továbbá, hogy a munkáltató személye helyett a kormány jogkörébe sorolja a sztrájktárgyalásokat.

A közleményben hangsúlyozták, hogy az orvosok bérének emelésével egyetértenek és támogatják, ám álláspontjuk szerint azt ki kell terjeszteni az egészségügyi, és az egészségügyben dolgozók teljes körére.

Ötvenszázalékos átlagos béremelést kér az orvosi bértábla által nem érintett egészségügyi dolgozóknak és kompenzációs béremelést az egészségügyi dolgozók teljes köre számára a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ). A szakszervezet közleményében azt írta, a most elfogadott törvény azonnali bevezetése szerintük súlyos ellátási gondokat fog okozni a gyógyításban, az ügyeletek ellátásában, számos intézmény működésében.

"Ha nem történik meg a teljes gyógyítói kör anyagi veszteségeinek azonnali és a várható veszteséggel arányos kompenzálása, akkor a szakdolgozók tömeges elvándorlására, kilépésére lehet felkészülni, de a legnagyobb vesztesek a gyógyulásra váró betegek lesznek" – fogalmaztak.

Közölték: 2021. január 1-jétől, a törvény bevezetésével egyidejűleg – a hálapénz kivezetése, a másodállások korlátozásával visszaeső kiegészítő szakdolgozói keresetek pótlása és a koronavírus-járvány okozta kiemelkedő megterhelés miatt, valamint az orvosok és a szakdolgozók közötti bérarányok megőrzése érdekében – eddig nem tervezett, kompenzációs béremelést kérnek az egészségügyi dolgozók teljes köre számára.

"Az orvosi bértáblában nem érintett egészségügyi dolgozók részére 50 százalékos átlagos béremelést tartunk január 1-jei hatállyal bevezetendőnek – méltányolva a már korábban eldöntött, idei évre tervezett és a közelmúltban megvalósult, csepegtetett béremeléseket" – áll a FESZ közleményében. Hozzátették, a 2022-ben és 2023-ban megvalósítandó béremelések részleteiről az orvosi béremelésekkel arányos, konkrét javaslatot küldtek a kormányfőnek. A javaslat a munkahelyi tapasztalatot jobban elismerő béremelést tartalmaz.

"Fontosnak tartjuk, hogy a javasolt béremelés részleteiről és a foglalkoztatási szabályokról kezdődjön mielőbbi egyeztetés velünk és az orvosokat képviselő szakszervezettel (Magyar Orvosok Szakszervezete). A törvény végrehajtási jogszabályainak kidolgozásába is kérünk beleszólást, hogy elkerülhető legyen a valós helyzet nem kellő ismeretéből adódó hibás szabályozás" – áll a közleményben.

A szakszervezet szerint elfogadhatatlan a közalkalmazotti törvény kivezetése és a dolgozók érdekeivel szembeni lépésnek tekinti a kollektív szerződések megkötésének megtiltását is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink