hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Okafogyottá tették az orvosbéremelés feletti ünneplést

Az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése az ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át, írja a Népszava.

Kedden – a hátrányt szenvedőkön kívül – egyetlen olyan egészségügyi szakembert sem találtunk, aki a kialakult helyzet nyilvános értékelésére vállalkozott volna, írja a lap. A döbbent csendet az is magyarázza, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetése a teljes ágazat olyan mértékű átalakítását hozhatja, amelynek következményeit ma még a benne dolgozók sem látják át. Az indokolatlanul gyors szavaztatás hátterében pedig az is állhat, hogy a kormányzat kifejezetten tartott ezeknek a következményeknek a nyílt kitárgyalásától.

Az egyeztetések nélkül pedig a képviselők is látszólag kétely nélkül döntöttek, mind a kormány, mind az ellenzék oldalán csak igennel voksoltak a tervezetre. A döntés után markáns véleményt csak azoktól lehetett hallani, akik most semmit sem kaptak, csak az új rendszer hátrányaiból részesednek majd. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nyílt levélben kérte számon az orvosi köztestületen a szolidaritást.

– Egyetlen emberrel sem találkoztam, akinek elfogadható lenne az új törvény teremtette helyzet – mondta a lapnak egy, a neve mellőzését kérő traumatológus, aki éppen a műtőből jött, ahol egy vállalkozó orvos altatott. „Ha januártól ő nem jöhet, műtét sem lesz.” A baleseti sebész maga is három helyen dolgozik a főállása mellett, s úgy látja, ha bármelyikben is abbahagyná a munkát, nem lenne aki a helyére álljon. Nem véletlen, hogy az orvosi portálokon egyre nagyobb a forrongás, pedig vasárnap még mindenki bizakodó volt.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink