2021. július. 27., kedd - Olga, Liliána.
hirdetés
hirdetés

A mammográfia: 40 éves korban már indokolt a szűrés

Svédországban az országos mammográfiás programot 1986-ban kezdték el. Az adatok ismeretében egyértelműen az az álláspont kezd kialakulni, hogy már 40 éves korban el kell kezdeni a nők éves szűrését.

1986-ban azt javasolták, hogy a célkorosztály az 50-69 évesek legyenek, és az egyes megyékre bízták annak eldöntését, hogy a 40-49 éveseket szintén bevonják-e a szűrésbe.

A megyék fele már ekkor bevonta az ilyen életkorú nőket a mammográfiás programba. Kiderült, hogy az olyan 40-49 éves nők közül, akiket 1986 és 2005 között bevontak a programba, 619-en haltak meg mellrákban, míg a másik csoportban 1205 halál fordult elő. Ez azt jelenti, hogy abban a csoportban, akiket hívtak mammográfiára 26%-kal alacsonyabb volt a halálozás, és ha a szűrés megtörtént, akkor ez a szám tovább csökkent (29%).

A svédországi adatok komoly vitákat váltottak ki az Egyesült Államokban is. Egyértelműen az az álláspont kezd kialakulni, hogy már 40 éves korban el kell kezdeni a nők éves szűrését.

Forrás: Cancer. Published online September 29, 2010.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért.