hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Daganatról árulkodó lehelet

Nemsokára az orvos is megfújathatja a szondát, hogy megállapítsa, növekszik-e a szervezetünkben rosszindulatú daganat - írja a Világgazdaság.

Izraeli tudósok a British Journal of Cancer nevű szakfolyóiratban egy olyan diagnosztikus eljárásról számoltak be, amely a levegőből a rosszindulatú daganatokat jelző illékony szerves alkotórészeket is felfedezi.

A daganatsejtek felszínéről kibocsátott vegyületek, biomarkerek mérésére arany nanorészecskéket használtak fel. A haifai Technion műszaki intézet és több izraeli tudományos műhely közreműködésével kifejlesztett módszert embereken is tesztelték.

Összesen 177 önkéntesen próbálták ki. A 25–70 év közötti páciensek között nemcsak tüdő-, de vastagbél-, emlő- és prosztatarákosak is voltak. Természetesen a kísérletbe egészséges kontrollcsoportot is bevontak. A daganatos betegek leheletében igazolták a biomarkereket, és ezek szintje jóval korábban megemelkedett, mint amikor már a képalkotó eljárások is igazolták a daganat jelenlétét. Ráadásul a teszt a daganatok típusának elkülönítésére is alkalmas.

A kísérlet egyik vezetője, Abraham Kuten professzor szerint, amennyiben a módszer beválik – tesztelése azért még szerinte is nagyon korai stádiumban van –, nemcsak fájdalommentesen, de igen korai stádiumában ki lehet majd mutatni az onkológiai betegségeket, és jól nyomon lehetne követni a terápia hatásfokát, illetve a recidívát (a kiújulást) is. Az AFP-nek nyilatkozó dr. Lesley Walker brit rákkutató is nagyon optimista, sokat vár a kilégzési diagnosztika onkológiai alkalmazásától, de persze akadnak szkeptikusok is.

A Der Spiegel német folyóiratban a németországi Heidelbergben dolgozó Felix Herth, neves tüdőspecialista nemcsak szakmai kételyeit hangoztatta – túl kicsi a betegszám, hogyan kerültek a nem tüdőeredetű prosztatarák-nanorészecskék a tüdőbe stb. –, de a teszttel való visszaélés lehetőségére is felhívta a figyelmet. Mivel a dohányipar is érdeklődik a diagnosztikus teszt iránt, szerinte a gyártók azt sugallhatják, hogy a dohányzókkal nem történhet semmi rossz. Ha a cigarettázónál a teszt nagyon korai stádiumban kimutatja a rákot, akkor még időben lehet lépni. Ha meg negatív – a kliensei nyugodtan tovább pöfékelhetnek. Azt azért Herth doktor sem tagadta, hogy a rák kimutatására kifejlesztett kilégzési teszt nagy jövő előtt áll. Ám biztonságos bevetéséhez még sokat – szerinte legalább öt évet – kellene várni.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink