hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Meghosszabbítja-e a túlélést az ellenoldali emlő eltávolítása?

Az utóbbi években, elsősorban az emlő egyre gyakoribb mágneses rezonancia vizsgálatának köszönhetően, az emlőrák miatt műtött nők egy részében az ellenoldali emlőben is felfedeztek klinikailag néma rosszindulatú daganatot, amelyet szintén kezeltek. Ezért egyre fontosabb a kérdés, hogy az ellenoldali profilaktikus emlőeltávolítás (contralateral prophylactic mastectomy, CPM) jár-e valamilyen klinikai előnnyel.

Ezt vizsgálta William J. Gradishar a Journal Watch Oncology and Hematology-ban megjelent tanulmányában, amelybe az SEER adatbázisban szereplő, emlőeltávolításon átesett >107 000 beteget vont be, akik közül 8902-ben CPM is történt. A medián követési idő 47 hónap volt.

emlorakAz eredmények szerint a CPM jelentősen csökkentette az emlőrák miatti halálozást, a csak egyoldali emlőáltávolításon átesett csoport halálozásának 63 százalékára. A további elemzés kimutatta, hogy a halálozás csökkenése elsősorban azokban a 18–49 éves nőkben volt tapasztalható, akiknek I–II. stádiumú volt a betegségük, és az emlőrákjuk ösztrogénreceptor-negatív volt. Az ilyen betegekben az ötéves túlélés CPM esetén 88,5 százalékos, míg egyoldali emlőeltávolításkor csak 83,7 százalékos volt.

Ezek szerint azokban a fiatalabb betegekben, akiknek korai stádiumú, ösztrogénreceptor-negatív emlőrákjuk van, a CPM meghosszabbítja a túlélést. Figyelembe kell venni azonban, hogy az SEER adatbázis nem tartalmaz adatokat sem a BRCA1/2 státuszról, sem a szisztémás adjuváns kezelésről, noha mindkettő befolyásolhatja a halálozást. Ezért a közölt adatok nem tekinthetők bizonyító erejűnek mindaddig, amíg egy randomizált vizsgált meg nem erősíti őket, és a szerző egyelőre maga sem javasolja a CPM végzését.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medscape Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés