hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

 

20 éves utánkövetéses vizsgálat bizonyítja a mediterrán étrend hipertónia-ellenes hatását

Csökken a magas vérnyomás kialakulásának kockázata a mediterrán étrend követésének hatására. A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban április 5-én jelent meg az ATTICA vizsgálat eredményeit taglaló közlemény.

Az ATTICA vizsgálat eredményeit taglaló közlemény 20 éves adatsorral szolgáltat bizonyítékot arra nézvést, hogy a mediterrán étrend követése valóban csökkenti a hipertónia kialakulásának kockázatát. Jelenleg az antihipertenzív gyógyszerek elterjedése ellenére is a hipertónia a felnőtt lakosság több mint 30%-át érinti. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos irányelvek régóta hangsúlyozzák a sok növényi alapú táplálékban, egészséges zsírokban és sovány fehérjékben gazdag, nátriumban és alkoholban szegény étrendet. Ám a mediterrán étrend pozitív egészségügyi hatásairól a hipertónia kockázatcsökkenésének vonatkozásában mindezidáig nem állt rendelkezésre valóban hosszú távú, klinikai evidenciákkal rendelkező vizsgálati eredménysor.

Az ATTICA vizsgálat egy kizárólag felnőttekből álló, 3042 görög személyen végzett hosszú távú, több mint 20 éves vizsgálat, amelyet még 2001-ben kezdtek meg. A résztvevők otthonában vagy munkahelyén személyes interjúkat készítettek életmódjukról, átfogó szociodemográfiai, klinikai és biokémiai adatokat rögzítettek egy szabványosított protokoll alapján. A legfontosabb mérések közé tartoztak a vércukorszint, az inzulin, az összkoleszterinszint és a C-reaktív fehérje szintjének felmérésére szolgáló éhgyomri vérminták. A résztvevők fizikális vizsgálaton is részt vettek, a mediterrán étrenddel szembeni adherenciát pedig a vizsgálatban a MedDietScore segítségével értékelték. Fontos, hogy a vizsgálat kezdetekor még egyik betegnél sem tapasztaltak magas vérnyomást.

A legutóbbi felmérésre 2022-ben került sor, az ekkor végzett felvétel 1415 résztvevő adatait rögzítette értékelésre alkalmas formában. A résztvevők átlagéletkora a vizsgálat kezdetekor 41 év volt, és nagyjából egyenlően oszlott meg a nemek között (44%-56% férfi-nő arány). A populáció összességében a mediterrán étrendhez való mérsékelt ragaszkodást mutatott, az átlagos MedDietScore 27,1 volt. Fizikailag az alanyok 63,1%-a volt minimálisan aktív, és körülbelül fele túlsúlyos vagy elhízott. Az orvosi értékelések 35,3%-ban mutatták ki hiperkoleszterinémia, 3,9%-ban pedig cukorbetegség jelenlétét.

Jay Bahc képe a Pixabay-en
Jay Bahc képe a Pixabay-en

A két évtizedes utánkövetés során 314 személynél alakult ki magas vérnyomás, ami 22,2%-os előfordulási arányt jelent. Azok a személyek, akiknél magas vérnyomás alakult ki, általában idősebbek, túlnyomórészt férfiak voltak, és nagyobb arányban voltak elhízottak, rosszabb volt a kardiometabolikus profiljuk, valamint nagyobb arányban dohányoztak, mint azok, akik hipertóniamentesek maradtak.

A mélyreható elemzés kimutatta, hogy az alacsonyabb kiindulási MedDietScore összefüggött a magas vérnyomás nagyobb előfordulási gyakoriságával: az alacsony diétaadherenciával rendelkező résztvevőknél szignifikánsan magasabb volt a hipertónia kialakulásának aránya a közepes vagy magas adherenciával rendelkezőkhöz képest. A statisztikai elemzés kimutatta, hogy a MedDietScore minden egyes pontnyi növekedése a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát 7%-kal csökkentette 20 év alatt. Még az olyan tényezők, mint az életkor, a nem, a BMI, az életmódbeli szokások és a kiindulási egészségi állapot figyelembevétele után is szignifikáns maradt a korreláció az étrend betartása és a hipertónia kockázata között. Jelentős eredmény volt, hogy a mediterrán étrendet az első 10 évben következetesen betartó résztvevők körében is lényegesen alacsonyabb volt a magas vérnyomás kialakulásának kockázata: ebben a csoportban 46,5%-kal alacsonyabb volt a rizikó a kiigazított modellben, ami alátámasztja a mediterrán étrendhez való tartós ragaszkodás védő hatását a hipertónia kialakulásával szemben.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Two decades of data confirm Mediterranean diet cuts hypertension risk

Adherence to the Mediterranean diet and 20-year incidence of hypertension: the ATTICA prospective epidemiological study (2002–2022)

 

Irodalmi hivatkozás:

Georgoulis, M., Damigou, E., Derdelakou, E. et al. Adherence to the Mediterranean diet and 20-year incidence of hypertension: the ATTICA prospective epidemiological study (2002–2022). Eur J Clin Nutr (2024). https://doi.org/10.1038/s41430-024-01440-w

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink