Mediterrán étrend követése esetén sem mindegy a szénhidrátok minősége
A Chalmers Műszaki Egyetem és a Purdue Egyetem közös vizsgálatot végzett, melyben azt vizsgálták, hogy mediterrán étrend mellett a nagy vagy a kis glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása hatással van-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatára.
A vizsgálatba 160 olyan személyt vontak be, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A résztvevők egyik fele a mediterrán típusú étrendben alacsony indexű összetevőket, tésztát, barna rizst és kenyeret, míg a másik fele magas indexű élelmiszereket, jázminrizst, burgonyát, krumplipürét és kuszkuszt fogyasztott.
A résztvevők vércukorszintje az alacsonyabb glikémiás indexű ételek elfogyasztását követően a nullhipotézisnek megfelelően alacsonyabb volt, és a csoportok közötti különbség a 12 hetes vizsgálati időszak előrehaladtával egyre nőtt. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távon az egészséges mediterrán étrend követése esetén sem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátot fogyasztunk.