hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Mediterrán étrend követése esetén sem mindegy a szénhidrátok minősége

A Chalmers Műszaki Egyetem és a Purdue Egyetem közös vizsgálatot végzett, melyben azt vizsgálták, hogy mediterrán étrend mellett a nagy vagy a kis glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztása hatással van-e a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatára.

 A vizsgálatba 160 olyan személyt vontak be, akiknél fennállt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata. A résztvevők egyik fele a mediterrán típusú étrendben alacsony indexű összetevőket, tésztát, barna rizst és kenyeret, míg a másik fele magas indexű élelmiszereket, jázminrizst, burgonyát, krumplipürét és kuszkuszt fogyasztott.

A résztvevők vércukorszintje az alacsonyabb glikémiás indexű ételek elfogyasztását követően a nullhipotézisnek megfelelően alacsonyabb volt, és a csoportok közötti különbség a 12 hetes vizsgálati időszak előrehaladtával egyre nőtt. Ez azt jelenti, hogy hosszabb távon az egészséges mediterrán étrend követése esetén sem mindegy, hogy milyen minőségű szénhidrátot fogyasztunk.

Forrás: Robert E. Bergia et al, Differential Glycemic Effects of Low- versus High-Glycemic Index Mediterranean-Style Eating Patterns in Adults at Risk for Type 2 Diabetes: The MEDGI-Carb Randomized Controlled Trial, Nutrients (2022).

Fotó: archív
Fotó: archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink