Idős embereknél csökkenti a demencia kockázatát a mediterrán étrend
A Molecular Nutrition and Food Research folyóirat hasábjain megjelent cikkükben a University of Barcelona kutatói arról számoltak be, hogy a mediterrán étrend követése idős embereknél a demencia kockázatának csökkenésével asszociálható.
A 12 éven át folytatott, 840 személy bevonásával végzett vizsgálat során a kutatók a szérum- biomarkerek alapján számos metabolikus indexet alakítottak ki. Ezek az indexek a telített és telítetlen zsírsavak, a polifenol-metabolitok és egyéb fitokemikáliák szérumban mért alapszintjét tükrözték. Ezek nem csak a mediterrán ételekben gyakran megtalálható összetevőkként ismeretesek, hanem korábban többet ezek közül a mediterrán étrend kedvező egészségügyi hatásainak fő okaiként tartottak számon. A vizsgálat kezdetétől fogva öt neuropszichológiai teszt segítségével mérték a demencia kialakulásának esélyét, és a biomarkerekkel inverz összefüggést állapítottak meg, ami a mediterrán étrend védő hatására utal.