hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Mit hall a digitális sztetoszkóp?

Az orvoslás iko­nikus szimbólumának sorsa mára fordulópontjához érkezett. A hangokból olvasó bűvös diagnosztikus eszköz, mellyel képzett használója a mellkason keresztül mintegy „belelát” a betegbe, a digitális technika jóvoltából zseb­ultrahanggá fejlődött, írja az OTSZ Online.

Az informatikával támogatott sztetoszkóp (e-sthetoscope) jelenleg a tüdő és a szív fizikális vizsgálata esetén segíti a hallga­tózási lelet értelmezését. A másik útvonal a kardiális megbetegedések diagnosztiká­ját reformálja. Kritikusai szerint a hagyományos hallgatózás szubjektív, és a hallgatózási lelet rögzítetlen marad, írja a lap.

Minden összehasonlítás azt igazolja, hogy szívultrahang vizsgálattal egyértelműen biztosabban, pontosabban lehet a szívbetegségeket diagnosztizálni a fizikális vizsgálathoz képest. A sztetoszkó­pok fejlesztésének másik iránya az orvos zsebében elférő, mobiltelefon nagy­ságú ún. zsebultrahang (pocket echo). Ez az ágy melletti vagy ambuláns (és főleg akut) vizsgálat során a szív anatómiai viszonyait mutatja. Az ilyen eszközök tudása még limitált, csak 2D képmegjelení­tés és color-Doppler működés lehetséges.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés