hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Gyógyítás

Echokardiográfot pótló szupersztetoszkóp

A szívpanaszok vizsgálatára gyakran echokardiográfiai készülékeket használnak, amely regisztrálja a szív eredetű hangokat. Ám a drága berendezések csak a jól felszerelt egészségügyi intézményekben állnak rendelkezésre, és igénybe vételükhöz a legtöbb helyen beutaló szükséges.
Echokardiográfiával a mellkas belsejében keletkező hangjelenségeket elektromos jellé alakítják át, amelyek képernyőn nézve vagy kinyomtatva pontosabb információt adnak a hangjelenségekről, mint a sztetoszkóppal történő hallgatózás.
 
Ezt váltja ki a 3M Littman elektronikai vállalat által feltalált Electronic Stethoscope 3200 elnevezésű szupersztetoszkóp és a hozzá fejlesztett Cardioscan szoftver.

A szívhangok észlelésével egyidejűleg a készülék korongjára szerelt kis adó vezeték nélküli elektronikus (bluetooth) hálózaton keresztül a háziorvos laptopjába továbbítja a hallható dobbanásokat és zörejeket. A laptopba telepített szoftver azután a hallható hangokat olyan görbéken is megjeleníti, amilyeneket a nagy echokardiográfiás produkálnak.
 
A görbék később ismételten és lassítottan is lejátszhatók, kinyomtathatók, lemezre archiválhatók és e-mailen a kardiológiai központba is továbbíthatók.
 
A már forgalomba került és a Popular Science folyóirat 2009. decemberi számában is bemutatott készülék 765 dollárba kerül. A gyártók számítása szerint csupán az Egyesült Államokban évente nyolcmillió echokardiográfiás felvételt és ugyanannyi utat válhat ki: ezáltal 9,4 milliárd dolláros költség takarítható meg, ami jóval több a szupersztetoszkópra fordítandó összegnél. Echokardiográfiával a mellkas belsejében keletkező hangjelenségeket elektromos jellé alakítják át, 
 
Az orvosok „rangjelzése” a nyakukban viselt sztetoszkópjuk, azzal különböztetik meg magukat a nem doktorált egészségügyiektől. A 190 évvel ezelőtt Hyacinthe Laënnec által feltalált és először 1819-ben alkalmazott gyógyászati segédeszközzel ellenőrzik a két kis pitvarból és két nagyobb kamrából álló szív működését. A szív fölé helyezhető hallgatókorongja által észlelt hangot csöve felerősítve továbbítja a két fülhallgatóba.
 
A percenként átlagosan 72-szer összehúzódó, csupa izom bal kamra az aortán, az ütőereken át préseli, továbbítja a vért a testünkbe, és a vénákon, visszereken át fogadja vissza. „Ténykedését” jól hallható halkabb és hangosabb, szabályos dobbanások jelzik. A sztetoszkóppal nem csak ezek a hangok észlelhetők, hanem a szív kóros működésével együtt járó szívzörejek is. A tapasztalt kardiológus, de egy gyakorlott háziorvos is ezekből következtethet a szívbillentyűk működési rendellenességeire vagy a szív pitvarai, illetve kamrái közötti sövényben levő lyukra.

Amennyiben gyanúsak a zörejek, ma már olyan intézménybe irányítják a pácienst, ahol az echokardiogramot képernyőre rajzoló vagy mindjárt papírra nyomtató készüléket alkalmaznak, amely a kardiológus fülénél is egyértelműbben diagnosztizálja a szív működését. Miként az új szupersztetoszkóp is.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés