hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Tudományos applikációk, nem csak laikusoknak

Az egészségügyi alkalmazások teljesen specifikus részt jelentenek az App Store-on belül. A tudományos témájú appokat a nagyközönség helyett legtöbbször csak kisebb felhasználói csoportoknak szánják a fejlesztőik, így az itt található alkalmazások vagy meglehetősen komolyak, és valóban hasznosak lehetnek egészségügyi környezetben, vagy pedig teljességgel komolytalanok, és inkább csak a szórakoztatást szolgálják. A komolytalan alkalmazások ráadásul sokszor inkább illenek a fittnesz appok vagy a játékok közé, mégis itt kaptak helyet.

A valóban ebbe a kategóriába sorolható szoftverek inkább a betegedukációt vagy az egészségügyi személyzet napi munkáját segítik. A konkrét kórházi rendszerek iOS-ra való megfelelőit így nem találhatjuk meg a Store kínálatában, hiszen ezek legtöbbször „házon belüli” fejlesztések, és azt az adott intézmény informatikai osztálya kezeli és adja a kollégák kezébe.

Az alkalmazások többsége általában kizárólag angolul érhető el, egyelőre néhány magyar nyelvű létezik csak, de ezek is leginkább csak a laikusok informálását segítik. Ilyen például a Laborlelet kisokos, ami a laboreredményekben segít eligazodni; az Elsősegély, amely egy interaktív tájékoztató az elsősegélynyújtás lépéseiről; vagy a Jobbulást!, ami például egy enyhe megfázás esetén adhat jó tippeket még a kezelőorvoshoz való fordulás előtt.

És míg az egyszerűbb, a laikusok tájékoztatására szánt alkalmazások szinte minden esetben ingyenesek, addig a komolyabb tartalommal bírókért néha bizony elég borsos árat kérnek. Ez az ár a legolcsóbb, 0,79 eurós összegtől kezdve egész magasra is felkúszhat, ami nagyban függ a bennük elérhető tartalmak mennyiségétől és azok széleskörűségétől.

Mostani írásunkban ezért olyan alkalmazásokat mutatunk be röviden, amelyek elsősorban a szakmai közönség számára készültek, de nem csak számukra lehetnek hasznosak mindennapi munkájuk során, és segíthetnek sokat az orvostanhallgatóknak, hanem érdekességekkel szolgálhatnak még az egyszerű halandók számára is.

A MedCalc alkalmazás gyakorlatilag orvosi kalkulátor, amelyben megtalálhatjuk és használhatjuk is a legkülönfélébb, az egészségügyben használatos értékek kiszámítását, és azok magyarázatát, és még akár a normál értékeket is. Így például a testtömegindex kiszámításakor a megadott magasság és testsúly alapján nem csak az index értékét kapjuk meg, de megnézhetjük azt is, hogy mindezt hogyan is számítják ki, valamint hogy mely eredmények számítanak normálisnak életkor vagy nemek szerinti bontásban. Ezen felül támogatja az SI vagy az amerikai mértékegységrendszereket is, amik között az átváltás csak egy gombnyomás a billentyűzeten.

A különféle számítások és tesztek kategóriákra vannak bontva, valamint az adatbázisában kereshetünk az adott értékszámítás elnevezése vagy kulcsszavak alapján is, illetve a gyakran használt számításokat kedvencnek is jelölhetjük, így később könnyedén elérhető.

Az alkalmazás angol nyelvű, és több mint 200 számítás és teszt érhető el benne; 0,79 eurós árának köszönhetően pedig az olcsó kategóriába sorolható.

Az Instant ECG már inkább az orvostanhallgatóknak lehet segítségére, de még egy fiatal, gyakorló orvos számára is tartogathat hasznos ismereteket az elektrokardiogramokkal kapcsolatban. Az alkalmazás a kardiológiában használt kifejezéseken és azok definícióin túl információkat nyújt a klinikai szív-elektrofiziológia és aritmológia témákban. Ezen felül megtekinthetjük benne az egyes görbetípusokat, azok leírását és járulékos információit.

Persze ennél többet is nyújt. Az indításkor megjelenő első fülön böngészve a legalapvetőbb információkat tudhatjuk meg, a második fül kifejezetten szívritmus-mintákat helyez előtérbe, ahol 90 nagy felbontású kép és 30 videó segítségével tájékozódhatunk a leggyakoribb ritmuszavarokról. A harmadik fülön a tudásunkat ellenőrizhetjük 140 kérdéssel, melyek között igaz-hamis vagy egyszeres és többszörös választás típusúak is megtalálhatóak, és az app a végén értékeli is a válaszainkat. A negyedik fül pedig részletes tudásbázist nyújt a szív anatómiájáról.

Cikkünk írásakor az Instant ECG-ért is mindössze csak 0,79 eurót kell fizetnünk.

Az Auscultation újabb szintre emeli a kardiológiát tanulóknak nyújtott teszteket. Az elsősorban orvostanhallgatók és orvosok számára készült alkalmazás segítségével a felhasználók próbára tehetik tudásukat, és gyakorolhatják az egyes hangok alapján a lehetséges diagnózisok kiválasztását. Mivel a sztetoszkóppal való hallgatózás sok problémát felfedhet, ezért a hangok felismerése kritikus fontosságú, és azt csak hosszú évek, valamint valódi betegekkel való munka alapján lehet megfelelően elsajátítani. Az alkalmazás ezt természetesen nem helyettesítheti, hiszen minden beteg esetén különbözhetnek a hangok, de segíthet ezek megjegyzésében és könnyebb beazonosításában.

Ehhez több mint 40 rögzített hangfelvételt tartalmaz, kezdve a különféle szívzörejekkel, vagy a tüdőhöz és a hasi folyamatokhoz köthető hangmintákkal. Mindezeket egy teszt fogja össze, ahol a feladat a hallott hang felismerése, és a megfelelő válasz kiválasztása. A kérdések véletlenszerű sorrendben következnek, és a választ bizonyos időn belül meg is kell jelölni, vagy passzolni lehet. A teszt végén az alkalmazás értékeli a helyes válaszokat, és részletes statisztikát közöl. Ennek megtekintése után a kihagyott kérdések vagy a hibás válaszok listája következik, ahonnan az érintett kérdésekre ismét megpróbálható a válaszadás.

Ezen felül az egyes tesztkérdések könyvjelzőzhetők és jegyzetek is fűzhetők hozzájuk. A Timed Exam mód választásakor pedig még azt is beállíthatjuk, hogy egy-egy kérdésre hány másodperc válaszadási idő legyen. Majd a teszt legvégén egy grafikonon megtekinthetjük az elért eredményeket.

Természetesen a fülhallgató használata egyszerűen kötelező, hiszen a készülék külső hangszórója nem biztosít megfelelő hangminőséget vagy hangerőt, ráadásul a legtöbb hang annak típusa miatt jellemzően nem túl hangos.

Az ár itt 6,99 euró, és az alkalmazás ebben az esetben is csak angol nyelven tud.

A Heart Pro III komoly anatómiai album iPad-re, aminek a középpontjában a szív van, és amiről egy igen részletgazdag, 360 fokban forgatható 3D-s modell segítségével tájékozódhatunk. Nem csak különféle pontokon szelhetjük virtuálisan darabokra, de a Layers opciónak köszönhetően az egyes elemek áttetszősége is állítható, vagy akár el is tüntethetők a képről.

A Pins segítségével az egyes részletek angol és latin nevei szúrhatóak fel a virtuális szívre, és az egyes tűk fejére tappintva megtekinthetjük a kiválasztott résszel kapcsolatos információkat, amelyekhez akár saját jegyzeteket is fűzhetünk. Ezen felül magunk is megjelölhetünk egyes pontokat, amiket saját szöveggel is elláthatunk. Természetesen nagyíthatunk is a képen, ha duplán tappintunk, vagy használhatjuk a virtuális szikét, hogy egyes szöveteket vagy ereket eltávolíthassunk.

Az egyes részek működéséről 19 animációt is megtekinthetünk, és az animációk tára további 51-gyel bővíthető alkalmazáson belüli vásárlással, potom 15,99 eurós áron.

Ezen felül kétféle kvíz is helyet kapott az alkalmazásban, amivel a tudásunkat ellenőrizhetjük: a Drag and Drop esetén az egyes válaszokat a kép megfelelő helyeire kell húzkodni, míg a Multichoice esetén a rendelkezésre álló válaszok közül kell kiválasztani a kérdésre adandót.

Ha pedig csak úgy jegyzetelnénk, vagy fontosnak tartanánk kiemelni bizonyos részeket, bármely képernyő esetén elérhető a jegyzet mód, amikor szabadon rajzolhatunk a kijelzőre, amelyet utána e-mailben küldhetünk el vagy közzétehetünk a közösségi oldalakon.

Az alkalmazás tartalmazza a latin nyelvű kifejezéseket, és az angol mellett kínai, francia, német, japán, koreai és spanyol nyelven tud, de magyarul sajnos nem. Az ára 14,49 euró, amiért cserébe egy 624 MB-os csomagot kapunk, így útközben ne próbáljuk meg letölteni. Ha ehhez hozzáadjuk még az alkalmazáson belül megvásárolható tartalmakat, majdnem 30 eurót költöttünk el rá, viszont ezért tényleg komoly tartalmat kapunk.

Legvégül pedig érdemes szót ejteni a Cardiac Images appról is. Ebben különféle képalkotó technikákkal készült felvételek találhatóak a szívről és annak környezetéről, valamint az őt körülvevő szervekről. Az alkalmazás elsődleges célja a szív anatómiáját tanulmányozók segítése.

Érdekességét az jelenti, hogy található benne egy Cine kategória, és az itt található képek mozgóképek, amelyek nemcsak hogy különböző helyzetekben és nézetekben ábrázolják a szervet, de ezek a kis videók megállíthatók, léptethetők, és még a sebesség is tetszés szerint állítható. Ezen felül a szív egyes részei meg is vannak jelölve a mozgóképen, amely jelölés kikapcsolható. Összesen 15 különböző nézetű filmecske kapott helyet az alkalmazásban, viszont hátránya, hogy nem lehet belenagyítani a videóképbe.

Tartalmazza még a Gray’s Anatomy atlasz 7 darab vonatkozó képét is a szívről és a főbb véredényekről, amelyek a videókkal ellentétben már nagyíthatók.

Utolsó kategóriája a sorozatképek, amelyeknél szeletről-szeletre nézhetjük végig a szervet több síkból is. Ezek a képek szintén nagyíthatók, ugyanakkor sajnos némely esetben nem túl nagy a felbontásuk, így nagyítva a képminőség csökken.

Az előbbi alkalmazásokkal szemben ebben nincs kvíz funkció, így csak információt kínál, de annak visszaellenőrzését már nem teszi lehetővé.

Az alkalmazás az érte kért 0,79 eurós árért mindezektől függetlenül elég változatos tartalmat kínál, ugyanakkor a Cine kategória alá eső videóképek nagyíthatósága, valamint a képminőség javítása, és egy kvíz funkció sokat emelne az értékén.

Linkgyűjtemény:

Laborlelet kisokos

Elsősegély

Jobbulást!

MedCalc (medical calculator)

Instant ECG

Auscultation

Heart Pro III

Cardiac Images

Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!