2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szerződésük ellenére nem rendeltek egyes háziorvosi szolgáltatók

A több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte a NEAK, számos rendelő nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek, írja a Magyar Nemzet.

hirdetés

Mint azt Kőrösi Lászlótól, a NEAK finanszírozási főosztályvezetőjétől a lap megtudta, a szervezet legutóbb a több rendelőt is működtető háziorvosi szolgálatokat ellenőrizte; vannak praxisok, ahol van mit javítani.

Az ellenőrzés során számos egészségügyi szolgáltató nem felelt meg a finanszírozási szerződésben vállalt kötelezettségeinek: nem volt jelen abban az időben és azon a helyen, amikor és ahol hivatalosan rendelést kellett volna tartania.

Somogy vármegyében három rendelőt kerestek fel, egyik telephelyen sem volt kifüggesztve a rendelési idő. Hiányoztak a helyettesítéskiírási, a rendelkezésre állási, valamint a térítési díjakról szóló tájékoztatók. Az egyik rendelőben nem a szerződés szerinti helyettes orvos volt jelen, a másikban a helyettes orvos nem volt jelen a rendelési időben, a harmadik telephelyen a rendelő az ellenőrzés időpontjában zárva volt, a szerződés szerinti orvos és szakdolgozó nem volt jelen. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében találtak olyan szolgáltatót, amelyik hét különböző címen üzemeltet rendelőt. A hét rendelő közül egynél volt kiírva a rendelési idő, valószínűsíthető, hogy csak ott történik rendelés, a másik hat településről beszállítják a betegeket. 

A helyszíni ellenőrzéseken túl a NEAK megvizsgálta a háziorvosi szolgálatok havi tételes betegforgalmi jelentéseit; azt nézték, hogy az érintett háziorvosi szolgálatok 2023. január és február hónapokban milyen mértékű orvos-beteg forgalmat, esetszámot jelentettek. Összességében a hét vegyes típusú szolgálat átlagos esetszáma közel 70 százalékkal volt magasabb, mint az országos átlag, a négy házi gyermekorvosi szolgálat pedig 23 százalékkal alacsonyabb teljesítményt mutatott az országos átlaghoz viszonyítva. 

Kőrösi László elmondta: kiterjesztett, szélesebb körű ellenőrzéseket terveznek, melyek az ország teljes területén a négy vagy több rendelőt fenntartó háziorvosi szolgálatokat fogják érinteni, közli a lap.

A hat rendelő közül kettő címe egy szemmel láthatóan lakatlan, elhanyagolt családi ház.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!