hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

A szűrővizsgálatokban látják az egészségmegőrzés kulcsát a magyarok

A 16-75 éves korosztály 47 százaléka jár éves rendszerességgel egészségügyi szűrésekre – derül ki a Generali biztosító friss kutatásából.

A hazai felnőtt lakosság szinte egyöntetűen (89%) hisz a szűrővizsgálatok hatékonyságában a komolyabb betegségek megelőzését illetően, ebben korosztályra, nemre és lakóhelyre való tekintet nélkül hasonlóan vélekednek a magyarok – mutat rá a friss kutatás, melyet a 16-75 éves válaszadók megkérdezésével készített a Generali Biztosító. A felmérésben résztvevők közel fele (47%) már éves rendszerességgel vesz részt egészségmegőrző szűrővizsgálatokon, további 20%-uk pedig 2-5 évente, viszont szintén ötödük csak akkor kér orvosi segítséget, amikor már valamilyen problémát észlel. A sztereotípiákkal ellentétben az évente szűrésekre járók között nincs szélsőséges eltérés nők és férfiak között, viszont jelentősen felülreprezentáltak az 50 év felettiek, a városiak, és ezen belül is a budapesti lakosok.

Egyre tudatosabbak a magyarok és gyerekeikért is egészségesek akarnak maradni

A Generali kutatásábólkiderül, hogy a megelőzés egyre fontosabb a hazai lakosság számára, és egyre kiemeltebb helyet foglal el az öngondoskodás palettáján. A válaszadók 41%-a tartja lényegesnek, hogy a kor előrehaladtával tudatosan foglalkozzon az esetleges megbetegedések elkerülésével, és úgy gondolják, hogy a teljes körű szűrővizsgálatokkal megelőzhetik a súlyosabb egészségügyi problémákat (29%), illetve a szűréseket éppúgy az öngondoskodás alapelemének tartják, mint a sportot vagy az egészséges étkezést (38%). A kutatásban résztvevők 14%-a – különösen a kisebb településen élők – kifejezetten a gyermekeik miatt figyelnek oda magukra, hogy minél tovább gondoskodhassanak róluk.

Habár a felmérésünknek nem volt része a kérdés, de azt is tudjuk, hogy sok szűrővizsgálat körülményesen érhető el az emberek számára vagy éppen nehéz éves rendszerességgel rááldozni az időt, pénzt vagy energiát. Erre nagyon jó megoldást kínálhatnak egyes  egészségbiztosítások.Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások esetében  ügyfeleink segítséget kaphatnak az időpontegyeztetésben, a megfelelő szakember megtalálásában és a vizsgálatok finanszírozásában is – mondja Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási és ügyfélkapcsolati területért felelős igazgatósági tagja.

Odafigyelünk az egészséges életmódra

A válaszadók arról is nyilatkoztak, hogy a szűrővizsgálatok mellett mit tesznek még a megelőzés érdekében. A többség az egészséges étkezést (38%) és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést (36%) tartja a legfontosabbnak, sokan igyekeznek csökkenteni a stresszt (35%) és végeznek rendszeresen testmozgást (33%) – vagyis tisztában vannak az egészéges életmód alapjaival. A magyarok próbálnak a lehető legtöbb időt eltölteni a természetben, nem meglepő módon főként a falun élők között a jellemző ez a kikapcsolódást és feltöltődést hozó megelőzési forma. A kutatásból az is kiderül, hogy a mentális egészségmegőrzés terén van még hova fejlődni: a magyarok mindössze 11%-a fókuszál a lelki jóllétre és fordul akár szakemberhez is probléma esetén.

(forrás: Generali)
hirdetés

Könyveink