2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Kimutatási határ alatt

Az influenza A és a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja is a kimutatási határ alatti tartományban maradt a szennyvízmintákban.

Mint az NNGYK honlapja közölte: a 16. héten a szennyvíz SARS-CoV-2 koncentrációja országosan továbbra is alacsony koncentráció-értékek melletti stagnálást mutat. A minták többségénél a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja a kimutatási határnál alacsonyabb.

A szennyvíz mintákban országos átlagot tekintve 2024 januárjában szinte kizárólagossá vált a JN.1 variáns (a BA.2.86 alvariánsa), ezzel párhuzamosan az egyéb leszármazási vonalak örökítőanyaga a minták többségében a kimutatható szint alá csökkent. Az azonos időszakban vizsgált szennyvíz minták variáns megoszlása jó egyezést mutat a klinikai mintákban tapasztalt aránnyal.

Februártól (2024. év 6. hetétől) a SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációjának folyamatos csökkenése miatt, a szennyvíz minták már nem bizonyultak alkalmasnak variánsvizsgálatra, a variánsok relatív gyakoriságának megállapításához. A variánsvizsgálatok − elégséges vírus-koncentráció esetén – folytatódni fognak.

A COVID-19 esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

 

A 16. héten minden szennyvízmintában a kimutatási határ alatti tartományban maradt az Influenza A örökítőanyagának koncentrációja. Országos átlagkoncentrációt tekintve stagnálás látható (5. ábra).

Az influenza esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

(forrás: Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ)
hirdetés

Könyveink