2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Pénzbírsággal, működési engedélyük visszavonásával fenyegetik az ügyeletet nem vállalókat

Fenyegető levelet kaptak Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében azok a háziorvosok, akik eddig még nem kötöttek önként szerződést az Országos Mentőszolgálattal – derül ki a Népszava birtokába került dokumentumból. 

hirdetés

A járási tiszti főorvosok által jegyzett dokumentum arra figyelmezteti az alapellátókat, hogy teljesítsék kötelezettségüket, és vállaljanak havonta két alkalommal délután négytől este tízig ügyeletet. Egyben utasítják is az érintetteket, hogy adataikat adják át az ügyelet megkezdése előtt 48 órával OMSZ-nek, továbbá március 31-ig jelezzék a tiszti főorvos hivatalának, hogy az utasításoknak eleget tettek. Az ellenszegülőket 30 ezer forintól 5 millió forintig terjedő bírsággal és a működési engedélyük visszavonásával fenyegetik meg a határozatban.

– Az orvosi kamara jogászai már vizsgálják a szerda éjjel postázott járási tiszti főorvosok, ügyeletre kötelező levelét – mondta a Népszavának Szíjjártó László, a Győr-Moson-Sopron megyei orvosi kamara területi elnöke. – A mi ismereteink szerint ugyanis ha nincs egészségügyi szükségállapot, a háziorvosok ily módon nem vezényelhetők. A területi elnök hozzátette: a jogászok szerint e levélben leírtak erősen vitathatóak. A háziorvos kollégáinkat arra biztatjuk, hogy jogász segítségével közösen lépjenek fel az egyértelmű fenyegetés ellen.

Változatlanul várjuk, hogy induljanak tárgyalások a kormányzattal a kamara követeléseiről – mondta Szijjáró László, aki szerint ez az egyetlen útja a betegek érdekeit valóban szolgáló szakmai megoldás megtalásához. A háziorvosok és az orvosi kamara egyértelműen elkötelezett az egészségügyet sújtó kírizis helyzet gyors rendezésére.

Az OMSZ lapnak küldött tájékoztatója szerint március 20-ig Győr-Mosonban 62 háziorvos és 20 gyermekháziorvos jelentkezett ügyeleti feladatokra. Ez a létszám azonban még mindig nem elég a háziorvosi ügyleti pontok működtetéséhez, több helyen továbbra is rezidenseket és kórházi orvosokat osztottak be a feladatra. A Népszava kalkulációja szerint a gyermekügyelet probléma-mentes működtetéséhez legalább 30 gyermekorvosnak és körülbelül 150-200 háziorvosnak kellene jelentkeznie a feladatra.

A teljes információt ITT olvashatja

*

Februártól Hajdú-Biharban, márciustól pedig Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is a mentők szervezik az esti ügyeleti ellátást. A mentőszolgálat adatai szerint

  • Hajdú-Biharban 66-an,
  • Győr-Moson-Sopronban 62-en,
  • Szabolcsban 45-en

írták alá az új szerződést, ami az OMSZ szerint nagyjából egyharmados arányt jelent, ám a 444 szerint a 2021-es orvoslétszám alapján Szabolcsban a 20 százalékot sem éri el. A gyermekorvosoknál Hajdú-Biharban nagyjából 40, Győr-Moson-Sopronban 30, Szabolcsban 20 százalék körül van az aláírók aránya.

Borsod-Abaúj-Zemplénben eddig hat orvos írt alá, és 50-nél több szerződéskötés van folyamatban. 2021-ben a megyében több mint 300 felnőtt háziorvos, és majdnem 80 gyermekorvos dolgozott, jelzi a 24.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!