2024. április. 26., péntek - Ervin.

Béremelés: kihagytak 8000 egészségügyi dolgozót

Az alapellátók szakasszisztensei, ápolói kimaradnak a mostani bérrendezésből. Mind több ápoló egyenpólóban tiltakozik alacsony fizetése miatt, írja a Népszava.

hirdetés

Megjelent a Magyar Közlönyben az egészségügyben dolgozók 18 százalékos fizetésemeléséről szóló jogszabály. Az első emelt fizetést csak augusztus elején kapják meg az érintettek, és a jogszabály szerint az induló bruttó bér 288 ezer forint, melynek a nettója 191 500 forint. A bértábla tetején a 49-51 év munkatapasztalattal rendelkező szakápoló található a J fizetési osztályban, ahol a bruttó bér 1 millió forint felett van.

Az egyik leggyakoribb (E) fizetési kategóriába tartozó pályakezdő ápolók bruttó bére csaknem 60 ezer forinttal, a nyugdíj előtt állóé maximum 88 ezer forinttal nő. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár kedden zárt körű sajtóbeszélgetésen bejelentette, az egészségügyi szolgáltatók a béremelésre havonta dolgozónként 57 600 forint támogatási összeget igényelhetnek.

A most bejelentett 18 százalékos többlet nem ad alapot az elégedettségre – kommentálta a lapnak a béremelést Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke. – Ez ugyanis a magas infláció miatt még a keresetek értékének megőrzéséhez is kevés.

Néhány csoport, az alapellátó fogorvosok és háziorvosok pedig úgy látják, hogy ők – pontosabban praxisaikon keresztül szakasszisztenseik – még ebből is kimaradnak. Dúl Zoltán szombathelyi gyermek fogorvos jelezte, hogy a béremelésről megjelent jogszabályból kimaradt az alapellátók praxisaiban alkalmazott mintegy 8000 szakdolgozó. – Természetesen érdeklődtünk az alapellátás kollegiális vezetőinél is, hogy mi történhetett, tőlük azt hallottuk, hogy szóban van ígéret az e területre vonatkozó béremelésre is. Ez azonban még nem jogforrás.

A béremelés mértékével elégedetlen ápolók a munkahelyeiken néhány napja egyenpólót viselnek. „A gyógyítás nem várhat, ezért az elismerés sem!” – ez a felirat olvasható a trikókon, amivel azt szeretnék jelezni, hogy a béremeléssel nem lehet augusztusig várni.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!