hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Tízezreket bukhatnak havonta

Több tízezer forint jövedelem-növekedéstől esnek el az egészségügyi dolgozók, ha a kormányzat befagyasztja a mozgóbért – írja a Népszabadság.

A befagyasztás terve az új egészségügyi salátatörvény tervezetében szerepel, s ellentmond az egészségügyi tárca korábbi ígéretének, miszerint az idei (alapesetben havi 65 820 forintos) bérnövelést januártól alapbéresítik. E lépés azért lenne fontos az ágazat dolgozóinak, mert az orvosi bérek 30-40 százalékát jelenleg az ügyeleti és egyéb pótlékok adják, melyeket az alapbérből kalkulálnak. A tervezett intézkedés a béremelésre jogosultak közül csaknem 16 ezer orvost, több mint 72 ezer egészségügyi szakdolgozót és több mint 1400 egyéb egészségügyi dolgozót érintene hátrányosan.

A kormányzati javaslat megosztja a szakmai érdekképviseleteket. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy ez határozottan rossz üzenet az orvostársadalomnak. Hozzátette: még nem kezdődtek meg a tárcával a béremelés folytatásáról szóló egyeztetések.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke csütörtöki tájékoztatóján ezt másként tudta, mert szerinte már zajlanak az egyeztetések.

Bélteczki János, a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) elnök, kinek szervezete korábban sem harcolt az alapbéresítésért, bizakodó és „számít a kormányzati béremelés következő lépcsőjére”.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke viszont elég nagy gondnak érzi a mozgóbér befagyasztását, ám ha ez lenne az ára annak, hogy a kormány rendezze a főiskolát és egyetemet végzett szakdolgozók bértábláját, akkor ebben alkuképes lenne – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
hirdetés

Könyveink