hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A béremelés megmérgezte a levegőt

A szakdolgozói kamara szerint az eddig egészségügyi bérrendezés olyan mértékű feszültséget okoz, amely már a betegellátásra is kihat – tudósított az MTI.

Erről Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke beszélt Budapesten, az önkormányzati egészségügyi napok rendezvényén.

Márciusban jelentették be a kormány döntését, hogy az egészségügyi ágazatban mintegy 86 ezer dolgozó alapbérét emelik meg az idén, s június 18-án fogadták el az erről szóló törvényt.

Balogh Zoltán csütörtöki előadásában példaként kiemelte, hogy míg a mostani emelés révén az egyik ápolási asszisztens havonta 1500 forinttal, egy másik 19 ezer forinttal kereshet többet. Hozzátette: a legnagyobb probléma az, hogy az emelésből egy munkaközösségen belül is rendkívül eltérően részesültek; a kollégák igyekeznek titkolni egymás előtt a fizetésüket, hogy elkerüljék a konfliktust.

A MESZK elnöke felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a bérrendezés nem szektorsemlegesen történt. Ennek nyomán például a szociális ágazatból több ápoló is az egészségügyben kezdett el dolgozni. Ez az egészségügyi munkaerőhiányon javít ugyan, de így meg a szociális ellátás került veszélybe.

A helyzet megoldása érdekében a MESZK az egészségügyi bérekkel kapcsolatban módosító javaslataival az egészségügyi államtitkársághoz fordult.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink