hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Törvénysértő béremelés? (BŐVÍTVE: írt az államtitkárság...)

Morálisan megengedhetetlen és több esetben törvénysértő az a mód, ahogyan a közelmúltban valójában megvalósult a „béremelés” az egészségügyben.

Mindezt Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke jelentette ki augusztus 15-i budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen az ágazatban a minap mintegy 86 ezer ember által visszamenőlegesen kézhez kapott illetmény-kiegészítést értékelte. A köztestület az elmúlt napokban felmérte a helyzetet, és mint az elnök a többi közt elmondta: „pozitív, hogy történt végre némi bérfejlesztés az ágazatban, ami jól is esett azoknak, akik megkapták, a helyzet azonban korántsem ilyen kerek.”

Korábban is jelezte és ma is alapvetően kifogásolja a kamara, hogy a béremelésnek kommunikált plusz jövedelem valójában csupán illetmény-kiegészítés, amely külön soron jelenik meg a fizetési papíron, azaz az alapbértől független. Mindez a kamarai vezető szerint aggodalomra adhat okot, hiszen korrekt nyugdíj-, táppénz-, stb. konzekvenciái csak az alapbérbe épült emelésnek lehetnek – figyelmeztetett. Ennél is jelentősebb gondnak tartja azonban, hogy a kiegészítés sem volt teljes körű.

Közismert, hogy az alapellátás generálisan kimaradt a béremelésből, mint azonban Éger István emlékeztetett, az alapellátás mellett számos olyan intézmény és munkavállaló is kimaradt az emelésből, amelyeknek és akiknek a törvény értelmében járna az emelés. Ezek közé tartoznak a sajtóban korábban részben már közölt, nem államosított, főként gazdasági társasági formában működő intézmények dolgozói, mint az ózdi, a siklósi, a gyöngyösi, a nagyatádi kórház, Hajdú-Bihar megye járóbetegeket ellátó intézményei, de akár Százhalombatta és Budaörs rendelőintézete is.

Több százra tehető azok száma, akik azért maradtak ki, mert korábban alkalmazottként dolgoztak, ám javarészt a munkáltató nyomására ma többnyire közreműködői szerződéssel, vállalkozói tevékenységként látják el ugyanazt a feladatot. Éger István azt mondja, a 2003. évi, az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről szóló törvény – amelybe a bérnövekedést elrendelő passzusokat is illesztették – nem tesz különbséget az orvosok között, azaz nemcsak morálisan megengedhetetlen, ami történt, de több esetben törvénysértő is.

Ugyancsak méltánytalannak és jogszabályellenesnek tartja a kamara, hogy több
egészségügyi intézményben alkalmazottként, illetve közalkalmazottként dolgozó
foglalkozás-egészségügyi orvosok, sportorvosok és önkormányzati közalkalmazott háziorvosok sem kaptak emelt juttatást – nekik a szabályok alapján most kellett volna béremelésben részesülniük, hiszen a vállalkozó háziorvosok kártyapénzemelése ugyancsak nem érinti majd őket.

Éger István kiemelte: a magánellátáson kívül csupán egyféle egészségügyi ellátórendszer van, a közfinanszírozott egészségügyi közellátás. Aki pedig abban dolgozik, az nem különböztethető meg a foglalkoztatás típusa vagy a munkadó tulajdonviszonyai alapján, így mindenkit megilletne a javadalmazás.

A kamara szerint a jövedelemkiegészítés nem érte el eredeti célját, azaz az orvosmigráció megállítását. Ehhez a többi közt 2013 és 2014 januárjában is folytatódnia kell a bérfejlesztésnek, aminek a már beharangozott 55 milliárd forint ellenére sem látszik egyelőre fedezete a jövő évi költségvetésben. Haladéktalanul rendezni kell az alapellátás helyzetét is, ami Éger István szerint azt igényli, hogy a jövő évi költségvetésben legalább a jelenlegi 80 milliárd forintos kassza két és félszerese jelenjen meg. Ugyancsak belátható időn belül rendezni szükséges a béremelést elrendelő törvényben rögzített ügyeleti moratorium kérdését, ha ugyanis marad a jelenlegi szabályozás, akkor az számos orvosnál “a bérfejlesztést lenullázó keresetveszteséget okoz" majd.

Éger István bejelentette: a kamara felméri az intézményekben az orvoshiányt és tovább monitorozza a dolgozók bérhelyzetét. Adataikat várhatóan az ősz elején hozzák majd nyilvánosságra. A MedicalOnline kérdésére az elnök nem tartotta kizártnak, hogy ezek az információk esetleg nem minden esetben egyeznek majd meg az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) ugyancsak most indított felmérésének adataival, melyek a humánerőforrás-monitoring kialakítását szolgálják. Mint mondotta, a gyűjtés módszertanában is különböző kamarai információikkal elsősorban a döntéshozókat óhajtják majd szembesíteni az általuk korábban és ma is szorgalmazott tárgyalásokon, annak érdekében, hogy kezelni lehessen a ma már a “betegellátás biztonságát veszélyeztető” munkaerőhiányt.

FRISSÍTÉS (2012. 08. 15. 18:51)

Az egészségügyi államtitkárság az MTI útján azzal reagált Éger István sajtótájékoztatójára, hogy „a rendelkezésre álló források elosztásáról szóló egyeztetéseken a MOK képviselői is részt vettek”. E mellett újra felidézték a béremelés ismert részleteit, s  jelezték, hogy szándékuk szerint a jövőben a gazdaság teljesítőképességének figyelembe vételével kibővítik a béremelésben részesülők körét.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink