hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Egészségügy: már egyeztetnek a jövő évi béremelésről

Megkezdődtek az egyeztetések a jövő évi egészségügyi béremelésről, a részletek azonban ezúttal is csak a megállapodást követően válnak majd nyilvánossá. A Magyar Rezidens Szövetség abban azonban már megállapodott az emberi erőforrások miniszterével, hogy eseti bizottságot hoznak létre az orvosok képzésének felülvizsgálatára.

Az, hogy az idén megkezdett béremelés várhatóan a jövő évben is folytatódik, már korábban nyilvánvalóvá vált. Ezt erősítette meg a parlament egyik legutóbbi döntése is, amely arról rendelkezett, hogy a népegészségügyi termékadót a korábban tervezettnél szélesebb körben és egyes eseteben korábban szedik be a vártnál,
s ez szolgálja majd az egészségügy többletforráshoz juttatását.

Az idén megkezdett bérrendezés kikényszerítésében kulcsszerepet játszó Magyar Rezidens Szövetség csütörtöki tájékoztatóján a többi közt az derült ki, hogy az Élhető Magyar Egészségügyet! Egyesület továbbra is kitart álláspontja mellett, mely szerint a béremelést jövőre is folytatni kell annak érdekében, hogy az orvosok elvándorlását gátolják, így az ellátórendszer működőképes maradhasson.

Mint arról Papp Magor, a rezidens szövetség elnöke beszámolt: csütörtökön abban állapodtak meg Balog Zoltán miniszterrel, hogy eseti bizottságot állítanak fel az orvosi képzés curriculumának felülvizsgálatára. Jelenleg ugyanis nemcsak a bérekkel és a hálapénzzel van baj, hanem az orvosi képzés gyakorlati tartalmával is.

A rezidensek idei felmérései újfent azt bizonyítják, hogy a külföldön dolgozó magyar orvosok hazajövetelében a hálapénz is kulcsszerepet játszik. Jelenleg több mint ötezer magyar orvos dolgozik külföldön, ám többségük akár haza is jönne, ha folytatódna a bérrendezés, és biztosítanák számukra a megfelelő szakmai előmenetelt.

A Magyar Rezidens Szövetség idén júliusban és augusztusban a frissen végzett orvosok körében végzett felmérései igazolják: bár a pályakezdők körében némi csökkenés tapasztalható a kivándorlásban, a kollégáknak még mindig 28 százaléka gondolja úgy, hogy inkább nem a magyar szakképzésben gondolkodna. A fiatalok 38,76 százaléka nem fogadna el hálapénzt, ha jelenlegi fizetése dupláját kapná kézhez; 27,36 százaléka pedig nem fogadna el "kiegészítő juttatást", ha a mai pénz másfélszeresét kapná hivatalosan, azaz óvatos optimizmussal várják a kormány következtő intézkedéseit – fogalmazott Papp Magor.

A korábbi kutatásokhoz képest némileg csökkent a kezdő orvosok elvándorlási szándéka, a fiatal orvosok azonban a bérrendezés és a hálapénz felszámolása mellett a szakképzés minőségének javítása tekintetében is várják a kormány intézkedéseit. Mindezt indokjolja, hogy a friss felmérések alapján az egyetemi orvosképzés elméleti része ugyan kiváló, ám a gyakorlati képzés finoman szólva is kívánnivalókat hagy maga után. A többség úgy érzi, az egyetemek nem készítik fel megfelelően a sürgősségi ellátásra, amit sokan közülük magánszorgalomból például mentőzéssel pótolnak.

Manuális készségek oktatása terén a hallgatók mintegy 93 százaléka többet vagy sokkal többet vár annál, mint amit ma számára nyújtanak. A képzés során ugyanis mintegy 20 százalékuk soha nem ad be intramuscullárisan injekciót, míg 22,17 százalékuk az intravénás injekció-adásban nem szerez jártasságot, körülbelül öt százalékuk pedig vércukorszint-méréssel nem találkozik.

A korábban részben már közölt információk alapján  az aneszteziológusnak tanuló rezidenseknek ma mintegy 85 százaléka három hónapon belül egyedül marad a műtőben, s mintegy 57 százalékuk önállóan kénytelen konzíliumot adni képzése során.

Mivel a Papp Magor vezette rezidensek egyesülete öt éves fennállása alatt mindig azt vallotta, hogy tabuk nélkül, őszintén kell beszélni az egészségügy gondjairól, Papp Magor azt sem rejti véka alá, hogy a háziorvosi szolgálatok ma gyakorlatilag nem működnének rezidensek nélkül; a betegek biztonsága érdekében azonban szükség volna a sürgősségi ismeretek frissítésére, ha úgy tetszik, egy sürgősségi licencvizsga bevezetésére.

A tárgyalások mindenensetre megkezdődtek a bérrendezés jövő évi folytatásárólerősítette meg Papp Magor, aki azonban ennek részleteiről a korábban megszokottaknak megfelelően, a megállapodásig nem kívánt további részletekkel szolgálni. A  MedicalOnline azon kérdésére, hogy mi történik novembertől, amikor is a korábban bejelentettek szerint, szakvizsgája miatt nem vinné tovább a szövetség elnöki feladatait, Papp Magor nem adott egyértelmű választ. Csupán annyit közölt, hogy többen megkeresték, valamilyen formában folytassa tovább eddigi tevékenységét.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink