hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Szegeden döntenek a kecskeméti várólistáról

A kecskeméti megyei kórházban nyáron örömmel fogadták a hírt, hogy ezentúl az OEP támogatja a költséges PET/CT vizsgálatokat. Az elmúlt hetek tapasztalatai azt mutatják: bizonyos szempontból bonyolultabb lett az eljárás, a finanszírozott vizsgálati kérelmek ugyanis várólistára kerülnek, a várólistáról pedig Szegeden döntenek.

A megyei kórház még 2006-ban vásárolta meg 500 milliós hitelből a rákdiagnosztikában legkorszerűbbnek számító eszközt. Öt évet kellett várni arra, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) befogadja a módszert: egészen 2011 augusztusáig a kecskeméti intézmény gazdálkodta ki a körülbelül 200 ezer forintos vizsgálatokat. Mint dr. Rajtár Máriától, a nukleárismedicina-osztály vezető főorvosától a baon.hu megtudta: a tb-finanszírozás előtt évente legfeljebb 240-250-szer tudták használni a drága készüléket. Az OEP döntése értelmében viszont évente 1500 vizsgálatra van lehetőségük.

Míg korábban gyakorlatilag elég volt egy telefon az intézményen belül, most a Szegedi Tudományegyetemen működő PET/CT várólista-bizottság dönt a kérelmekről.

A dél-magyarországi régióban a kecskeméti kórház van kijelölve a PET/CT eljárásra. Amióta az új finanszírozási rendszer életbe lépett, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyéből az onkológus szakorvosok Szegedre küldik a vizsgálatkérő adatlapokat. A megyei kórház akkor fér hozzá az egyes betegek adataihoz, ha a grémium engedélyezi a kérelmüket. Kecskemétről csak ezután tudják értesíteni a három megyében élő betegeket, és megszervezni vizsgálatukat. Rajtár Mária szerint így a folyamat sokszor két hétnél is hosszabbra nyúlik, azaz a beteg később jut ellátáshoz.

(forrás: Baon.hu)
hirdetés

Könyveink