hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Megelőlegezett közfinanszírozás?

A beteg megelőlegezné kezelése költségeit, amit később az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) visszafizetne neki – röviden így lehet összefoglalni Gyenes Géza jobbikos országgyűlési képviselő készülőben lévő önálló indítványának lényegét.

A törvényhozás egészségügyi bizottságának egyik alelnöki tisztét is betöltő politikus a részletekről szólva a Magyar Hírlapnak elmondta: a várólistán lévő – tehát nem sürgős beavatkozást igénylő – betegek gyógyulásának lehetőségeit szeretné kiszélesíteni javaslatával.

Az elképzelés alapja az, hogy ha valaki a várólista szerint hosszú hónapokat, esetleg éveket kénytelen várni például csípőprotézis-beültetésre, akkor közfinanszírozott kórházban legyen lehetősége gyorsítani a folyamatot, azaz „kivásárolni" magát a listáról. Így megelőzheti állapota további romlását, nem kockáztatva a teljes mozgásképtelenséget. A kórház ilyenkor szabad kapacitásait használná, vagyis mozgósíthatja a közfinanszírozási korlátok miatt ki nem használt erőket, a szabad műtőt, munkaórát, valamint a szakembereket.

Gyenes azt javasolja, hogy a beavatkozásért saját pénzét áldozó – egyébként járulékfizető, biztosítotti jogviszonnyal rendelkező – páciens az összeget kapja vissza az OEP-től legkésőbb akkor, amikor a várólista alapján sorra kerülne. Értelmezése szerint ugyanis a beteg tulajdonképpen előleget adott a pénztárnak, amikor meggyorsította felépülését. Így is éri veszteség, hiszen az elavult és bizonyos tényezőket mellőző finanszírozási szabályok miatt az OEP soha nem a beavatkozások valós bekerülési költségét fizeti a kórháznak. A különbözetet tehát mindenképpen a páciensnek kellene „lenyelnie".

Javaslatát a képviselő még ebben az évben szeretné benyújtani.

(forrás: Magyar Hírlap)

cimkék

hirdetés

Könyveink