hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Rendezné az egészségügyi ügyeleti díjakat a kormány

Összesen kilenc, zömében egészségügyi törvényt kíván módosítani a kormányzat, amellyel egyebek mellett rendeznék az ügyeleti díjakat, rendet tennének a hagyományos növényi gyógyszerek terén és pontosítanák a gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények körét - tudta meg a Napi Gazdaság.

A lap birtokába került előterjesztés két hét múlva kerülhet a kabinet elé. A dokumentum rendezné az ügyeleti díjakat, meghatározva, hogy a heti munkaidő legmagasabb időtartamába az egészségügyi ügyelet teljes időtartamát be kell számítani. Emellett rögzíti azt is, hogy az ügyeletet is ellátó egészségügyi dolgozók részére abban az esetben is ki kell fizetni a személyi alapbért (garantált illetményt), ha az ügyeletek miatt kiadott kompenzáló pihenőidők miatt az előírt munkaidőt az ügyeleten kívül nem tudta ledolgozni.

A Napi Gazdaság úgy fogalmaz, "az előterjesztés érzékelhetően megpróbál rendet tenni a hagyományos növényi gyógyszerek terén." Ezt a fogalmat az − áprilisban hatályba lépettuniós szabályozásban vezették be. A módosítás célja − rögzítik a javaslatban −, hogy csupán az irányelv átültetéséhez feltétlenül szükséges szabályozást valósítsa meg. A változás nyertesei a gyógyteák - írja a lap - továbbra is lehetővé tennék ugyanis a szabad polcos forgalmazást a megfelelő üzletekben. Pontosítanák emellett azon gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények körét is, amelyek gyógyhatásra hivatkozással csak 2013. március 31-ig forgalmazhatók. 

Nem csak a NET szűnik meg: törlik a Nemzeti Egészségfejlesztési Programot

A javaslatok között szerepel a Nemzeti Egészségfejlesztési Program (NEP) törlése a jogszabályból. Bekerül viszont az egészséghatás-vizsgálatok szükségessége, a teljes körű iskolai egészségfejlesztés bevezetése, valamint a népegészségügyi stratégia és a hozzá kapcsolódó akcióterv készítése.

Az előterjesztés tartalmazza a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) megszűntetését is, ahogyan azt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár már korábban jelezte. Az akkor beharangozott betegjogi intézményekről (a Nemzeti Betegfórumról, az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központról) azonban a jelenlegi javaslatcsomag is csak kívánatos célként beszél.

(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés