hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A NET átalakítása már egy ideje napirenden volt

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) átalakítása, funkcióinak, összetételének újragondolása egy ideje napirenden lévő kérdés - közölte Puskás Tivadar, a tanács elnöke.

A NET elnöke arra reagált, hogy Szócska Miklós tegnap közölte, hamarosan elkészül az a kormányelőterjesztés, amely a szervezet megszüntetését kezdeményezi.

Az egészségügyért felelős államtitkár a betegjogi szervezetek képviselőivel tartott egyeztetésen azt javasolta, hozzák létre a nemzeti betegfórumot, mivel mint mondta a NET-et mind szakmai, mind jogszabályi szempontból meghaladta az idő.

Puskás Tivadar elmondta, hogy a témában a jövő hét elején részletekbe menő egyeztetést tartanak az egészségügyért felelős államtitkárral.

A Nemzeti Egészségügyi Tanácsot (NET) 1997-ben hozta létre a Horn-kormány azzal a céllal, hogy a szervezet a javaslataival, véleményével, illetve elemzéseivel segítse az egészségpolitikai döntések meghozatalát, azok végrehajtását.

A NET általában havonta ülésezik. A feladataira, szervezetére és működésére vonatkozó részletes szabályokat a kormány állapítja meg, működési költségeit a központi költségvetésből finanszírozzák.

A NET többek között az egészségügy területén működő országos szakmai kamarák, valamint az egészségügyben dolgozók és a betegek országos érdek-képviseleti szervezeteinek delegáltjaiból áll. Képviseltetik magukat a helyi önkormányzatok országos érdekszövetségei, az egészségügyi szolgáltatók országos szövetségei, az egészségügyi oktatási intézmények, az egészségügyi szolgáltatót fenntartó minisztériumok, a munkavédelmi hatóság, a Magyar Tudományos Akadémia és az egészségügy területén működő tudományos társaságok is.

Rajtuk kívül a tanács tagja – társelnökként - a szakminiszter, az egészségügyi államigazgatási szerv képviselője, valamint az egészségbiztosítási szerv vezetője is.

A tanács elnökét a tagok közül választják, a társelnöki tisztséget jelen esetben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter tölti be.

Puskás Tivadart, az országgyűlés egészségügyi bizottságának KDNP-s tagját a közelmúltban választották meg a NET elnökévé.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink