hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Rácz Jenő diagnózisa: hozzá kell nyúlni, különben szétesik

Az egészségügy működtetéséhez forrásbevonásra és szolgáltatáscsomag-szűkítésre van szükség, ellenkező esetben spontán széteshet a struktúra - idézi Rácz Jenőt a napi.hu.

Ez az ellátórendszer az adott szakmai sztenderdeknek megfelelően a jelenlegi forrásokból nem működtethető, így valamihez hozzá kell nyúlni a rendszerben, ellenkező esetben spontán szétesik az egészségügyi struktúrája, amihez képest a tervezett visszalépés is jobb - mondta Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke, volt egészségügyi miniszter a Napi Gazdaság mai egészségügyi konferenciáján.

Szerinte az egységes, szolidaritási alapú egészségügy fenntartása a társadalom alapérdeke, de a kiegészítő biztosítás révén meg kell teremteni a lehetőséget a magánfinanszírozás bevonására is. Ez felfogása szerint  a szolgáltatáscsomag feletti ellátások megfizettetésének lehetőségét, a területen kívüli ellátás megfizettetésének lehetőségét, továbbá a várólistán kívüli ellátás igénybevételének lehetőségét jelenti.

Rácz Jenő az utóbbi kapcsán megjegyezte, a fizető páciens nem előre lép a várólistán, hanem kilép ebből a rendszerből, a mögötte lévő viszont eggyel előre léphet, azaz a nem fizetőknek is érdeke ez a konstrukció – olvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink