hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Kevésbé szolidáris egészségügyi rendszert prognosztizálnak

A következő évtizedekben költséghatékonyabb, össztársadalmi szempontból kevésbé szolidáris egészségügyi rendszert prognosztizálnak, amely Európában példátlan mértékben fog támaszkodni a magánbiztosítókra, áll a a Méltányosság Politikaelemző Központ legfrissebb tanulmányában, melyet a Magyar Nemzet elemez.

Magyarországon a szektorra fordított kiadások összege 2009-ben a GDP 7,4 százaléka volt, jelentős mértékben elmaradva olyan államokétól, mint Hollandia (12), Franciaország (11,8) vagy Németország (11,6 százalék). A Méltányosság Politikaelemző Központ (MPK) szerint az egészségügy számára – a nehéz gazdasági helyzeten túl – olyan tényezők, mint az öregedő társadalom, az egészségügyi technológiák és eljárások folyamatos bővülése, illetve drágulása is kihívást jelent, ami hosszabb távon szemléletváltást sürget nem csupán az egyes tagállamok, de a társadalmak részéről is.

Az unió államainak az egészségügyi rendszerük racionalizálása érdekében meg kell határozniuk az átalakítás mikéntjét. Ennek kapcsán olyan alapvető kérdésekben kell döntésre jutniuk, mint hogy megoldást jelenthet-e a szektor európai szintű integrációja – hasonlóan a most alakulóban lévő fiskális harmonizációhoz – vagy elég a nemzeti szintű szabályozás. Ezenkívül az is döntésre vár, hogy a közfinanszírozású vagy inkább a magánfinanszírozású egészségügy irányába kell haladni, illetve hogy a betegségek megelőzésére (proaktív) vagy kezelésére (reaktív) érdemes inkább hangsúlyt fektetni – olvasható az elemzésben.

Az Economist Intelligence Unit által megkérdezett szakértők a következő évtizedekben költséghatékonyabb, össztársadalmi szempontból kevésbé szolidáris egészségügyi rendszert prognosztizálnak, amely Európában példátlan mértékben fog támaszkodni a magánbiztosítókra, illetve a társadalmakon átívelő elektronikus adatbázisokra.

„Ugyan egy államokon átívelő uniós szintű egységes egészségügyi rendszer kialakítása egyelőre még elég futurisztikusnak tűnik, mégis az unióban jelenleg végbemenő integrációs folyamatok a monetáris politika területén előrevetítik egy esetlegesen később megvalósuló, a jelenleginél lényegesen szorosabb harmonizáció lehetőségét a betegellátás területén” – zárul a politikai elemző intézet tanulmánya, melyet az mno.hu idéz.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink