hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Bodrogi: fel kell tenni a kérdést, hogy meddig lehet az idős lakosság szükségleteit finanszírozni (FRISSÍTVE: már nem biztos...)

Valahogyan meg kell oldani, hogy a nyugdíjasok egészségügyi járulékot fizessenek – idézi Bodrogi József miniszteri biztost az MTI.

A Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos szerdán Budapesten a Napi Gazdaság Az egészség ára című konferenciáján úgy vélte, például a nyugdíjak bruttósításával fedezni lehetne a nyugdíjasok egészségügyi ellátását.

A biztos szerint a "Ratkó-korszak bombája hamarosan robban", az 1955-56-ban születettek nyugdíjba vonulásával ugyanis a járulékfizetők aránya csökkenni fog, s emiatt óriási nyomás alatt fog állni a jelenleg működő "felosztó-kirovó" rendszer. Hozzátette továbbá, hogy Magyarországon 2010-ben a fekvőbetegkassza kétharmadát a 60 éven felüliek ellátására költötték. Bodrogi József szerint fel kell tenni a kérdést, hogy meddig tudják az idős lakosság szükségleteit finanszírozni. Mint mondta, ezt a kérdést egyelőre a legtöbb országban kerülik, de Japánban például olyan megoldást találtak ki, hogy a 60 évnél idősebbek csak magánbiztosítás révén juthatnak ellátáshoz.

Kitért továbbá arra, hogy a kiemelt kockázattal járó sporttevékenységek során elszenvedett egészségkárosodást nem a közfinanszírozott egészségügyből kellene finanszírozni. Ennek fedezetére be kell emelni a rendszerbe a sportbiztosítást.

Ezek mellett vagy az egészségügyi járulék mértékét kell emelni, vagy ahhoz tartozó szolgáltatási csomag tartalmát kell szűkíteni - mondta Bodrogi József, de hozzátette: ez jelenleg még nincs napirenden.

FRISSÍTÉS (2012.11.21. 13:09):

Bodrogi József, a Semmelweis Terv végrehajtásának koordinálásáért felelős miniszteri biztos megbízatása november 13-án lejárt, így semmilyen jogosultsága nem volt arra, hogy a kabinet nevében bármilyen nyilatkozatot tegyen egy szerdai egészségügyi konferencián - közölte az MTI-vel a kormányszóvivői iroda. A szaktárca közleménye szerint nincs a kormány napirendjén a nyugdíjasok társadalombiztosítási járulékfizetésének bevezetése.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink