hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Ortopédiai civilizációs betegség az okostelefon miatt

Az okostelefonok képernyőjén való sok pötyögés az angolul „WhatsApp disease”-ként emlegetett hüvelykujj- és csuklótáji fájdalmakhoz vezethet.

Az okostelefon mindennapi életünk része, olyannyira, hogy tartós használata az egészségi állapotunkra is rányomja a bélyegét. Az okostelefonokon legtöbbet pötyögő korosztálynál, a 15 és 25 év közöttieknél tipikus, új kórképek jelennek meg. Ilyen az angol nyelvterületen „WhatsAppitis” vagy „WhatsApp disease” névvel illetett tünetegyüttes, ami nem más, mint a hüvelykujj és a csuklótáj megerőltetés okozta fájdalma – elsősorban azért, mert a mobiltelefonok kijelzőjén jellemzően a jobb kéz hüvelykujjával „dolgozik” az illető, túlerőltetve azt.

Fiatal, egészséges, mégis kézfájdalom kínozza

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_photodee'>photodee / 123RF Stock fotó</a>

A hüvelykujj evolúciós szempontból nézve arra teremtődött, hogy a különféle eszközök kézben való megfogását, megtartását, egyfajta alátámasztással, segítse. Amennyiben a hüvelyujjat, elsősorban a jobb kéz hüvelyujját hosszú időn keresztül arra használják, hogy azzal a kisebb nagyobb okostelefonok kijelzőjén pötyögjenek, közben többször nyújtva és ide-oda húzogatva a hüvelyujjat, annak fájdalmas, az ínak megduzzadásával járó következményei lehetnek.

Egy hét pihenés javasolt

Az okostelefon okozta hüvelykujj- és csuklótáji panaszok nem indokolják képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (MRI, Röntgen, ultrahang stb.) elvégzését, és nem teszik szükségessé gyulladáscsökkentő szteroid injekciók alkalmazását sem. A túlerőltetés megszűnte, azaz az okostelefon használatának mellőzése után körülbelül egy hét pihentetés hatására általában javulnak, elmúlnak a panaszok. Kedvező hatású lehet a manuálterápia, az ergo-, illetve a fizioterápia is. Kinezio-szalagok alkalmas felhelyezésével is elősegíthető az izmok és a kötőszövet regenerálódása.

Kisebb displayt kellene nyomkodni, két kézzel

Ha valaki mindenképpen okostelefonozni szeretne a jövőben is, nem árt megfontolni az ergoterapeuták tanácsát, miszerint a kisebb, keskenyebb kijelzőjű okostelefonoknál kevésbé erőltetődik meg a hüvelykujj, mivel azzal csak kisebb távolságokat kell áthidalni. Továbbá, bár ügyetlenebb lehet a bal kéz, nem árt azt is bevonni a display nyomkodásába, mert ilyen módon is csökkenthető a jobb kéz hüvelykujjára háruló megterhelés mértéke. Végezetül pedig mértéktartásra intenek a display nyomkodásával töltött időt illetően.

 

Forrás:

Pharmazeutische Zeitung

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!