hirdetés
2022. július. 04., hétfő - Ulrik.

Jövőre tesztelik az autistákat segítő applikációt

Az alkalmazás használatához személyes segítséget is igénybe lehet majd venni, a tesztelésbe bármikor bekapcsolódhatnak, közli a Magyar Hírlap.

A DATA projekt keretében kifejlesztett applikáció az autizmusban érintetteknek adhat támogatást a mindennapi élethelyzeteikben. Az applikáció ingyen lesz elérhető IOS és Android operációs rendszerrel működő mobiltelefonokon, táblagépeken. Az alkalmazás keretet biztosít, amelyben különböző tevékenységek válnak érthetővé, követhetővé, tervezhetővé és alakíthatóvá az érintettek és szüleik, valamint a szakemberek számára – tájékoztatta a lapot Siklósi Bernadett, az Autisták Országos Szövetségének kommunikációs munkatársa.

Az alkalmazás egyéni szükségletekhez igazodóan az időbeosztás, a tevékenységek, a folyamatok megtervezésében tud majd segítséget nyújtani például napirenddel, folyamatábrákkal, időjelzővel. A vizuálisan megjeleníthető, lépésekre bontható tevékenységek a napi életvitelt segítik, az önkiszolgálást, ügyintézést, egészségügyi ellátást, munkavégzést, tanulást, szabadidős tevékenységet, közlekedést.

Az autista gyermekek és fiatalok, valamint a szülők, szakemberek számára webes felület biztosítja a tartalmak alakíthatóságát. A projekt fejlesztési időszaka három éven keresztül zajlik. Idén októberig legalább százhúsz, a projekt végéig legalább háromszáz személy bekapcsolódását várják. Az applikáció első tesztverziójának próbája várhatóan a jövő év elején kezdődik. Az alkalmazás használatához felkészítést és személyes segítséget is igénybe lehet majd venni, a nyilvános tesztelésbe a családok bármikor bekapcsolódhatnak.

Az Autisták Országos Szövetsége az applikáció teszteléséhez a bekapcsolódni kívánó, de okostelefonnal vagy tablettel nem rendelkező családok számára háromszáz eszközt biztosít, amelyek átadása és használata szerződéshez kötött. A szövetség tagszervezetei bevonásával szolgáltatási pontokat is fejleszt, ezek folyamatos segítségnyújtást biztosítanak majd a felhasználók számára.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés