hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

Infotech: ilyen lesz a jövő vizsgálata?

Már egy okostelefon alkalmazással és egy eldobható fejtapasszal is megállapítható lesz a traumás agysérülés jelenléte, írja a Privátbankár.

A CT vizsgálatokat helyettesítő találmányt dobtak piacra az egészségügyben, a BrainScope One elnevezésű eszköz ugyanis olyan körülmények között is képes vizsgálatokra, amikor a hagyományos komputer tomográfia nehézkes vagy megoldhatatlan. A CT vizsgálatok során a feltérképezni kívánt testrészt röntgensugarak segítségével pár milliméteres szeletekre bontják, az így készült felvételeket a berendezés szoftvere egységes képpé, az orvos által értelmezhetővé formázza – írja a Bloomberg nyomán a Privátbankár.

Az új találmányt traumás agysérülések kimutatására találták ki, a vizsgálathoz pedig elég egy eldobható, elektródákkal ellátott fejtapasz és egy okostelefonos alkalmazás. Az eszköz öt perc alatt elkészíti az elektroenkefalogramot, ami lényegében az idegsejtek elektromos aktivitásának komplex, több komponensű periodikus görbéjeként írható le. Az adatok és az előre bevitt, egészséges agyi működéseket tartalmaz adatbázisalapján a szoftver kiszámítja, mennyi a valószínűsége az agysérülésnek, vagy bármilyen funkcionális zavarnak a beteg esetében.

(forrás: Privátbankár)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!