hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nincs magyarázat, nincs megoldás

Érdemben az ombudsman sem segített a fogbeteg fogyatékos gyermekek jogérvényesítésében – írja a témát folyamatosan felszínen tartó Népszava.

További jogorvoslati utakat keres az az édesanya, akinek 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékkal élő, akut fogfájástól szenvedő kislányát csaknem féléves várakozási időre kárhoztatta a magyar állami egészségügy, s csak egy adományból, pénzért végezték el korábban a gyógyító beavatkozást. A Népszava végigkövette a gyermek kálváriáját, melyet a rendszer bürokratikus akadályai is súlyosbítottak, az eset pedig korántsem egyedi. Éppen ezért határozta el az asszony még nyáron, hogy ügyüket nyilvánosságra hozza, s végigjárja a sokszor útvesztőnek látszó jogorvoslati lehetőségeket. Minden érintett, illetve illetékesnek vélt hivatalt, hatóságot és közjogi személyt felkeresett, s alig-alig kapott tájékoztatást, leginkább csak elutasítást.

A lap most az ombudsman nemrég érkezett válaszát ismerteti, amely ugyancsak nem orvosolja a kislány, illetve a fogyatékkal élők jogsérelmét. Sőt, erre jelenleg gyakorlatilag esély sincs, hiszen noha a mai napig semmit sem tudni az ÁNTSZ ez ügyben zajló vizsgálatáról, az már biztos, hogy az intézmények szabálytalanul jártak és járnak el a fogyatékos gyerekekkel szemben. Az OEP finanszírozási szerződései szerint ugyanis ma Magyarországon 15 állami kórházban kell(ene) altatásos fogmegőrző kezelést végezni a fogyatékos kiskorúak számára, az ellátásban nincsen területi korlátozás, a társadalombiztosítás pedig nem csak foghúzást, hanem fogmegtartó kezeléseket is kifizet. Így értelmezhetetlen, hogy az intézmények miért nem végzik el a beavatkozásokat, miért van fél éves várakozási idő, s miért nem tesz egyetlen erre illetékes szerv sem semmitolvasható a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés