hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Tanács az anyának: sűrűn mosogassák, nehogy baj legyen!

Hiába vizsgálódik az ÁNTSZ már egy ideje, továbbra is büntetlenül lehet többhónapos várólistára űzni a fogorvosi ellátásra szoruló fogyatékos gyerekeket – írja a Népszava

A lap már sokadszor számol be arról, hogy az állami egészségügyben – bár szabályellenes  – mindennapos gyakorlat fél éves, sőt, 8-9 hónapos várakozási időre kötelezni az ellátásra szoruló fogyatékosokat.

Most egy 16 éves fogyatékos fiú esetét idézik, aki az anyjával ismét kezelés, időpont és orvosi dokumentáció nélkül távozott az előzetes vizsgálatról az összevont Heim Pál és Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjéből.

Az intézményben egy iskolai vonalas füzetbe vették fel adataikat. A szakorvos semmiféle papírt nem adott nekik, belenézve a gyermek szájába annyit állapított meg: három rossz foga van, ebből az egyik súlyosan lyukas. Ezt azonban nem a fogyatékkal élő gyermek altatásban történő ellátásához szükséges előzetes vizsgálatokra való beutalók megírása követte, hanem a közlés: "januárban telefonálnak, hogy az anyuka mikor jöhet a papírokért".

Azt mondták nekik, jövő év elején adják oda a szükséges iratokat, s ekkor kaphatnak időpontot is a kezelésre. Mindezt kész tényként, szóban közölték az édesanyával, s miközben az orvosi naplóban "ellátottként" vezették be a gyermeket, a szakorvos januártól számított 4-5 hónapos várakozási időt jósolt a gyermek ellátásáig, és annyit tanácsolt az asszonynak: addig "sűrűn mosogassák" a lyukas fogat, "nehogy baj legyen"írja a nepszava.hu.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés