hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

A gyalázat folytatódik

Semmi sem változott, ismét több mint egyhónapos előjegyzéssel adtak vizsgálati időpontot egy fogyatékos gyermeknek a fogászatra  - írja  a Népszava.

A lap felidézi: ha a magyar államon múlna, még ma is ellátatlanul, s mint kiderült, tályogos, gyulladt foggyökereitől szenvedne az a fogyatékkal élő kislány, akit végül magánellátásban, egy Németországban élő magyar házaspárnak köszönhetően operáltak meg, kéthónapnyi szenvedés után.

Bár ez a műtét megtörtént, a lap tovább követi az eset fejleményeit. Közben ugyanis a kislány anyja "tájékoztatás fogászati ellátással kapcsolatban" tárgymegjelöléssel levelet kapott az országos tisztifőorvos, Paller Judit megbízásából. Az ÁNTSZ arról tájékoztatta, hogy "tekintettel arra, hogy egészségügyi dokumentációt nem állt módjában rendelkezésünkre bocsátani", az ügyben elindított panaszvizsgálatban mindössze tájékoztatást és nyilatkozatot tudtak kérni a Heim Pál Gyermekkórház főigazgató főorvosától a kislány ellátásával kapcsolatban. Noha a tájékoztatás során begyűjtött információkról a levél nem szólt, azt közölték: "az ügy kivizsgálása mellett fontosnak tartjuk, hogy amennyiben gyermeke sürgősségi ellátásra szorul, az mielőbb megtörténjen". Hozzátették, hogy a Heim Pál főigazgatója azt a tájékoztatást adta: "a gyermeket október 30-ra jegyezték elő, de amennyiben állapot rosszabbodást (sic!) észlel a szülő, úgy keressék meg" az illetékes főorvost a kórház Madarász utcai telephelyén.

Magyarán az ÁNTSZ szerint október 30.-ra volt előjegyezve a kislány a szükséges kezelésre, még ha az édesanyát a kórházban arról tájékoztatták, hogy az az időpont egy határon túli gyermek számára van fenntartva, s az első biztos műtéti időpont januárban várhat a kislányra. Ráadásul az állami egészségügyi ellátás igazgatási kérdéseiben felelős GYEMSZI korábban a Népszavának adott hivatalos válaszában azt állította: "az egészségügyi szolgáltatók esetében akut ellátásban nem értelmezhető sem az előjegyzési-, sem a várólista. A halasztható, várólista vezetési kötelezettség alá tartozó tevékenységek között nincs fogászati ellátás, így nem tudjuk ellenőrizni, hogy valóban létezik-e fél éves előjegyzés fogászati ellátásokra fogyatékosok esetén". Ezúton is tájékoztatjuk a GYEMSZI-t, hogy az ÁNTSZ, illetve az ügyben szabálytalanul eljáró intézmény elismerte, hogy 12-13 hetes, mintegy 3 hónapos előjegyzés létezik a fogyatékos fogászati ellátásban – írja a Népszava, s persze beszámolnak arról is, hogy van már újabb fogyatékos gyerek is a nem létező várólistán...

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink