hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

"Nagyon sok múlik azon, mennyire agilis a kezelőorvos"

Bár a szaktárca elégedett az új szabályokkal, a nol.hu talált néhány a felhasználók számára igen bizonytallannak látszó pontot a drága rákgyógyszerekről szóló rendeletben.

A kiadás előtti gyors javítás után még akár jól is működhetne a daganatos betegek drága és korszerű szerekkel való gyógyítása, feltéve, ha a részletekben nem lenne túl sok bizonytalanság – írja  a lap. Majd felidézi: a fő szabály az, hogy a nagyon drága onkológiai terápiákat a jövőben csak az kaphatja, akinek az adott gyógyszer valóban eséllyel javíthat az állapotán. (Emlékeztetőül: a MedicalOnline itt írt bővebben a minap megjelent rendeletről.)

A nol.hu a bizonytalaságok között egyebek mellett azt említi fel, hogy a terápiaköltségek korlátozására maradt néhány apró, de erősen szűkítő feltétel. Az egyik ilyen, hogy a kezelés feltételekén szabott úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálatra  éves kvótát szab az egészségbiztosító.

Ha ez az összeg kimerül, akkor az adott gyártón múlik, kifizeti-e vagy sem a daganatos szövet genetikai elemzését abban a reményben, hogy kedvező esetben gyógyszere alkalmas lesz a kezeléshez, és három ingyen adag után beszáll az egészségbiztosító a költségeibe. „A lapunknak név nélkül nyilatkozó onkológusok szerint nagyon sok múlik azon, mennyire agilis a kezelőorvos az adott cég meggyőzésében. A legtöbb esetben az orvosok nem érzik etikusnak és feltétlenül a kötelességüknek sem, hogy az ingyenvizsgálatért kuncsorogjanak az érintett cégeknél” – olvasható a nol.hu-n.

(forrás: NOL)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés