hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Ha elveszik a gyógyszerünket, hamarabb kell meghalnunk! (FRISSÍTVE: Szócska reakció...)

Közleményben tiltakozik az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület egy rendelettervezet ellen.

Tegnap idézte a MedicalOnline  az index.hu írását, mely a  kormány honlapján  minap nyilvánosságra hozott rendelettervezetre reagált, ami a daganatos betegek gyógyszerelésének újabb előírásait tartalmazza.

„Vastagbélrákos és végbélrákos betegek ezrei halhatnak meg korábban – fogalmaz az egyesület közleménye  –, ha változatlan formában életbe lép az emberi erőforrások miniszterének rendelettervezete, amelyet kétnapos (!) véleményezési határidővel tettek közzé a minisztérium honlapján december 11-én. Az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület a rákbetegek és családtagjaik nevében tiltakozik, mert a korszerű célzott onkológiai kezelések alkalmazásának szűkítése sokuk számára azt jelenti: hamarabb meg fognak halni.

A jogszabálytervezet szerint csak azok az előrehaladott vagy áttétes vastagbélrákos és végbélrákos betegek kaphatnának ezentúl első vonalban – tehát a kezelés elején –  célzott onkológiai kezelést, akik a terápiától „potenciálisan operábilissá válhatnak.” Ez magyarra lefordítva azt jelenti: akiknek előrehaladottabb vagy áttétes stádiumú daganata miatt nincs esélye a műtétre, azoktól azt a reményt is elvennék, hogy krónikus rákbetegként minél tovább együtt élhessenek a szeretteikkel – a célzott kezeléseket ők ugyanis csak akkor kaphatnák meg, ha a hagyományos kemoterápiát követően már rosszabbodott az állapotuk.

Ma Magyarországon minden vastagbélrákos beteg bízhat abban, hogy a kórházban vagy klinikán megadják neki a hosszabb túlélés esélyét. A célzott terápiák körét nem szűkíteni, hanem az újabb lehetőségekkel bővíteni kell, hogy a terápiás paletta szélesedésével mind több betegtársunknak esélye legyen a jó életminőségben megélhető, hosszabb túlélésre, a személyre szabott kezelésre. A minisztérium viszont most a ma meglévő életesélyét is szűkíteni tervezi a sorstársainknak.

Évente 9 ezer embernél találnak vastagbélrákot Magyarországon, 5 ezer a halálos áldozatok száma. Az érintett betegtársainknak sajnos nincs esélyük a teljes gyógyulásra, de arra még igen, hogy közöttünk éljenek. Az érintett családok nevében kérjük: ne vegyék el ezt az esélyt tőlük!”- írják a közleményben.

FRISSÍTÉS (2012.12.13. 15:31):

Az egészségügyi államtitkár csütörtökön egy egészségügyi konferencia szünetében reagált újságíróknak azokra a sajtóhírekre, hogy egy tervezet szerint a végstádiumú rákos betegek számára nem támogatnák a nagy értékű gyógyszeres kezelést. Szócska Miklós szerint félreértelmezték a tervezetet, hiszen annak célja éppen az, hogy minél többen kaphassák meg a számukra hatékony kezelést.

Szócska Miklós elmondta, mostanáig bevett gyakorlat volt, hogy olyanoknál is alkalmazták a költséges terápiát, akiknél nemcsak teljességgel hatástalan volt a kezelés, hanem akár még rontotta is állapotukat. A tervezett intézkedésből várható megtakarításra az államtitkár azt mondta: nem a megtakarítás a cél, hanem hogy minél több ember kapja meg a számára leghatékonyabb ellátást.

Az államtitkár kiemelte, ahogy az említett tervezetet, ahogy annak gyakorlati alkalmazásának részletszabályait is a szakmai szervezetekkel közösen dolgozzák majd ki.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés