hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Új terápiás szabályok jöttek ki a közlönyben

Terápiás előírásokat, gyógyszerbefogadást, indikációbővítést tartalmaznak azok a rendeletmódosítások, amelyekről a humán tárca közleményben számolt be.

(Az érintett rendeletmódosítások a Magyar Közlöny 2013. évi 16. számában jelentek meg.)

A járóbeteg-ellátásban a Hepatitis C vírus okozta megbetegedésben két új készítmény is segíti a betegek életkilátásának javítását – írja  a tárca közleménye. Az így elérhető úgynevezett hármas kombinációs kezeléssel jelentős előrelépés történik a betegek gyógyításában.

Emellett a prosztatarák és a méh jóindulatú, de vérzést okozó és a várandósságot veszélyeztető gyakori daganatának (fibróma) kezelésére is új készítményeket fogadnak be.

A járóbeteg-ellátásban alkalmazott gyógyszerekre vonatkozó szabályok pontosítása  érinti a  nagy szív- és érrendszeri kockázatú betegeket, egyes pszichiátriai betegségek és az ambuláns módon ellátott egyes sérülések (pl.: alsó végtagi törések, szalagszakadások stb.) kezelését.

Az ellátásbiztonságot erősíti – írja a közlemény –, hogy azon gyártók, akik az ún. „vaklicit” során az árajánlatuk révén preferált (kiemelt támogatási előnyöket biztosító) státuszba kerültek, a folyamatos ellátást viszont később nem tudják garantálni, az adott gyógyszerükkel a következő licitben nem nyerhetnek el preferált státuszt. 

A fekvőbeteg ellátásban használt, ún. tételes elszámolású gyógyszerekkel összefüggő új szabályokat egy másik rendeletmódosítás tartalmazza. Ennek keretében e készítmények finanszírozásba való befogadásának, alkalmazásának és elszámolásának általános eljárási szabályai is megváltoznak.  A korszerű, célzott ún. biológiai terápiák eredményességének biztosítása érdekében a rendelet pontosan meghatározza az azok indításához szükséges diagnosztikai vizsgálatokat, labor és molekuláris genetikai paramétereket.

Egyes biológiai terápiák esetében új ún. eredményesség alapú gyógyszertámogatási rendszer lép életbe. Szintén a fekvőbeteg ellátásban is új készítmény elszámolása válik elérhetővé a tüdődaganatok kezelésére. Bővülnek a terápiás lehetőségek a vastagbél és végbél rosszindulatú daganatának, valamint a gyomorráknak a kezelésében.

A koraszülött gyerekek egyes esetekben halálos vírusfertőzésének megelőzése érdekében új oltóanyag válik elérhetővé. Szélesednek a terápiás lehetőségek a hematológia, reumatológia, továbbá a fekélyes vastagbélgyulladás területén. A primer immunhiányos beteg kezelésének finanszírozására is lehetségessé válik.

 

A tárca a szabálymódosításokat a szakmai kollégium illetékes tagozataival szoros együttműködésben és szakmai javaslataik alapján végezte,  az előzetes egyeztetésben a gyógyszergyártók és nagyforgalmazók szervezetei is részt vettek – írja a közlemény.

hirdetés

Könyveink