hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Miként lett Törökország az egészségturizmus Mekkája?

Törökország a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja; az egészségturisztikai célpontok TOP 20-as listájában is előkelő helyen szerepel.

Mindezt Emin Cakmak, a Global Healthcare Travel Council alapító elnöke mondta egy csütörtökön Budapesten megrendezett nemzetközi egészségturizmus kongresszuson. Mint elhangzott: az egészségturizmus főbb területei Törökországban a rekreációs és welllness szolgáltatások, a gyógyfürdők, az életmódklinikák, az időskori turizmus és az orvosi beavatkozásokat, kezeléseket kínáló orvosi turizmus.

Míg 2005-ben 126.000 beteg utazott Törökországba, hogy valamilyen orvosi szolgáltatást igénybe vegyen, 2014-re 727.000-re nőtt azon külföldiek száma, akik valamilyen egészségügyi ellátásért utaztak az országba, ami 5,5 milliárd US-dollár bevételt eredményezett. Kétezer magánklinika kb. 100.000 ágy-kapacitással várja a külföldről érkező betegeket. Az igénybe vett beavatkozások listáján a többi közt szívműtét, onkológiai ellátás, mesterséges megtermékenyítés, szervtaranszplantáció és plasztikai beavatkozások is szerepelnek.

A Török Egészségturizmus Fejlesztési Tanács az elmúlt években a világ 85 országában 1450 irodát alapított a török gyógyturizmus szolgáltatásainak népszerűsítésére. Az előadó szerint az elmúlt évben elért sikerek olyan stratégiai előnyöknek köszönhetőek, mint az elérhető áron nyújtott, jó minőségű szolgáltatások (egy emlőimplantátum beültetése az USA-ban 9.000 USD, Törökörszágban 7.283 USD; a botox kezelés ára az USA-ban 1.575 USD, Törökországban 578 USD;  forrás: allmedicaltourism.com), a megfelelő ellátási kapacitások, a kedvező geográfiai helyzet és a muszlim ország nyugati integrációja. De említésre méltó az ország egyes részeinek csaknem egész évben rendkívül kellemes klímája és a híres török vendégszeretet is.

Az elmúlt 10 év egészségturizmusának nagyarányú fejlődése a magántőke beáramlásával és jelentős állami szerepvállalással, valamint a piaci szereplők – egészségügyi intézmények, hotelek, wellness centrumok, utazási irodák – és az állami szervek együttműködésével valósulhatott meg;  kezdetben a turisztikai minisztérium, később a gazdasági tárca is jelentősen támogatta az ágazatot. A McKinsey csoport tanulmánya 2006-ban az egészségturizmus világpiacát 60 milliárd dollárra becsülte, és további jelentős, évi 9–10 százalékos növekedést jósolt. Törökországnak sikerült komoly szereplővé válnia ezen a dinamikusan fejlődő piacon.

 

hirdetés

Könyveink