hirdetés
hirdetés

F. Zs. cikkei

#1
2015-06-19 06:00:00

Törökország a világ egyik legkedveltebb turisztikai célpontja; az egészségturisztikai célpontok TOP 20-as listájában is előkelő helyen szerepel.

  #2
2004-06-01 00:00:00

A háziorvosokból díjbeszedő és utalványozó lesz, a kis jövedelmű betegek pedig a felírt gyógyszerek kiváltásán spórolnak – így összegezte a 2004. január elsején életbe léptetett reformok eddigi hatásait csalódottan Klaus Schäfer, a Hamburgi Háziorvosi Szövetség elnöke a német Medical Tribune-ben.

A németországi reform az orvosi ellátás javításának jelszavával a rendszer fejlesztését, egységesítését, a gyógyszerellátás és a finanszírozás átszervezését ígéri, de egyúttal a térítési díjak emelését is tartalmazza. Ez utóbbi értelmében minden negyedévben az első háziorvosi, fogászati vagy pszichoterápiás kezelésnél 10 eurót kell fizetni, kivéve, ha kontrollvizsgálatról van szó, vagy 18 év alatti a páciens.

A gyógyszerek árából és a kórházi kezelés költségeiből 10 százalék hárul a betegekre. Előbbinél a fizetendő co-payment mértéke nem haladhatja meg a 10, utóbbinál pedig a 300 eurót. Az átlagos betegbiztosítási hozzájárulás ugyanakkor a bruttó jövedelem 14,4 százalékáról 13 százalék alá csökkent.

  #3
2004-05-01 00:00:00

Nem tártak fel kirívó szabálytalanságokat az eddigi vizsgálatok során a felügyeletet végző szakemberek azokon a munkahelyeken, ahol a képernyő előtti munkavégzésre vonatkozó szabályok betartását ellenőrizték. Dr. Tomecz Éva, az ÁNTSZ főosztályvezetője lapunknak elmondta: a képernyő előtti munkavégzés egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló jogszabály 1999-es hatályba lépése, illetve 2002-es módosítása óta a tisztiorvosi szolgálat munkatársai folyamatosan ellenőrzik, eleget tesznek-e kötelezettségeiknek a munkáltatók, vagyis ellenőrzik-e a munkahelyen a látásromlást, a pszichés megterhelést és a fizikai állapotromlást előidéző tényezőket, s elküldik-e a dolgozókat kétévente látásvizsgálatra. A rendelkezés betartását az ÁNTSZ az idén kiemelten vizsgálja minden gazdasági ágazatban.

Tavaly húszezer pénzügyi, egészségügyi, illetve egyéb közszolgáltatást végző intézménynél és gazdálkodó egységnél ellenőrizték, biztosítják-e a dolgozóknak a monitor előtti munkavégzéshez szükséges szemüveget, megfelelően alakították-e ki ergonómiai szempontból a berendezéseket, ügyelnek-e a helyiségek helyes megvilágítására. Az ÁNTSZ tapasztalatai szerint a munkáltatók többsége egyre inkább eleget tesz kötelezettségeinek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hogyan viszonyul a hálapénzhez a jogrendszerünk és mit tükröznek a Kúria döntései? Mit tehetünk, hová fordulhatunk, ha visszaéléssel szembesülünk az ellátásunk során?

Shirley Chaney vaszkuláris demenciával élő férjét támogatja. 53 év házasságot követően a nőnek nagy nehézséget jelentett a betegség következményeinek elfogadása, ezért úgy döntött, haragját, szomorúságát és reménytelenségét – azaz személyes gyászfolyamatát – a művészet segítségével fejezi ki.