hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Indul az őszi doktorjárás

Október 7-től 12-ig ismét Erdélyben tartanak ingyenes vizsgálatokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) orvosai – adta hírül az MTI.

Az önkéntes csoport évente kétszer utazik a romániai Hargita megyébe, ahol kórházakban, iskolákban, óvodákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. A befogadó intézeteket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segíti az orvos csoport. Legutóbbi, májusi útjukon ötezer vizsgálatot végeztek el - áll az NGYSZ-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Most ősszel 31 szakorvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton: Csíkszentdomokosra, Csíkszeredába, Csíkszentmártonba, Gyimesfelsőlokra, Gyimesbükkre és Székelyudvarhelyre látogatnak el. A csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermekneurológus, bőrgyógyász, gyermekradiológus, fül-orr-gégész, traumatológus, pedoaudiológus, hallásakusztikus, szülész-nőgyógyász, klinikai onkológus, kéz- és plasztikai sebész vesz részt. A korábbi évekhez hasonlóan a gyermekmentő mozgó fogászati busza is a csoporttal tart. A mobil rendelőben dolgozó önkéntes fogorvosok tavaly közel 4500, Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg.  Idén először csatlakozik az egy hetes körúthoz az NGYSZ nőgyógyászati kamionja, amelynek orvosai - a többi szakemberhez hasonlóan - szűréseket végeznek és tanácsadást tartanak.

A szervezet útját idén is az OTP Bank segíti, amely közel két évtizede kiemelt támogatója a szolgálat egészségügyi programjának. A részletes vizsgálati időpontokról és helyszínekről az NGYSZ honlapja szolgál bővebb információkkal.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés